Ücretli öğretmenlerin iş umudu, iş doyumu ve yaşam doyumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The examination of the relationship between job prospects, job satisfaction, and life satisfaction of paid teachers
- Tez No: 848981
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE NEGİŞ IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ücretli Öğretmenlik, İş Umudu, İş Doyumu, Yaşam Doyumu, Paid Teaching, Job Prospects, Job Satisfaction, Life Satisfaction
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırma ücretli öğretmenlerin iş doyumu, iş umudu ve yaşam doyumu arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlayan ve nicel verilere dayanan ilişkisel tarama modelinde bir araştırmadır. Araştırmanın çalışmanın evrenini Küçükçekmece ilçesindeki bütün kademelerdeki ücretli öğretmenler oluşturmaktadır. Veri toplama sürecinde 297 ücretli öğretmene ait verilere ulaşılmıştır. Bu araştırmada katılımcılara Sosyodemografik Bilgi Formu, Yaşam Doyumu Ölçeği, İş Doyumu Ölçeği ve İş Umudu Ölçeği uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, ücretli öğretmenlerin yaşam doyumlarının çok düşük, iş doyumlarının orta düzeyde ve iş umutlarının yüksek düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada ele alınan değişkenlerin yaş, kıdem, aynı kurumda çalışma süresi açısından anlamlı farklılık göstermediği, ücretli öğretmenlerin yaşam doyumunun kadınlarda ve evli bireylerde anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu görülmüştür. Buna ek olarak eğitim düzeyine bağlı olarak ücretli öğretmenlerin yaşam doyum, iş doyumu ve iş umudu puan ortalamaları arasında anlamlı farklılıklar gözlenmiştir. Ücretli öğretmenlerin yaşam doyumunun iş doyumu ile negatif yönde iş umudu ile ise pozitif yönde anlamlı ilişkiye sahip olduğu, iş umudu ile iş doyumu arasında ise negatif yönde anlamlı ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışmada ücretli öğretmenlik yapan bireylere odaklanmıştır. Ücretli öğretmenlik uygulamasının diğer öğretmenler, öğrenciler ve sistemin bütünü üzerindeki etkilerini inceleyen çalışmaların yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This research is a research in the relational screening model based on quantitative data, aiming to examine the relationship between the job satisfaction, job hope and life satisfaction of paid teachers. The population of the research consists of paid teachers at all levels in Küçükçekmece district. During the data collection process, data of 297 paid teachers were accessed. In this research, Sociodemographic Information Form, Life Satisfaction Scale, Job Satisfaction Scale and Job Hope Scale were applied to the participants. As a result of the research, it was concluded that the life satisfaction of paid teachers is very low, their job satisfaction is moderate, and their job hopes are high. It was observed that the variables discussed in the research did not differ significantly in terms of age, seniority, and working time in the same institution, and the life satisfaction of paid teachers was significantly higher in women and married individuals. In addition, significant differences were observed between the life satisfaction, job satisfaction and job hope score averages of paid teachers depending on their education level. It was concluded that the life satisfaction of paid teachers has a negative significant relationship with job satisfaction, a positive significant relationship with job hope, and a negative significant relationship between job hope and job satisfaction. This study focused on individuals who work as paid teachers. It may be recommended to conduct studies examining the effects of paid teaching practice on other teachers, students and the system as a whole.