Ücretli öğretmenlerin iş doyum ve yaşam doyum düzeylerinin incelenmesi: Mersin ilinde görev yapan ücretli öğretmenler üzerine bir araştırma
Examining the life satisfaction and job satisfaction levels of paid teachers: A research on paid teachers working in Mersin province
- Tez No: 930746
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASİN BÜYÜKKÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Öğretmenlik, Ücretli Öğretmenlik, İş Doyumu, Yaşam Doyumu, Teaching, Paid Teaching, Job Satisfaction, Life Satisfaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Toplumsal hayatın vazgeçilmez bir unsuru olan öğretmenlik, ülkenin gelişmesi ve kalkınması açısından oldukça önemlidir. Öğretmenler topluma faydalı bireyler yetiştiren, kültürel değerleri gelecek nesillere aktaran sadece öğretici değil aynı zamanda rehberlerdir. İş doyumu çalışanların işlerinde harcadıkları emekleri karşılığında beklentilerinin giderilme derecesidir. Yaşam doyumu ise kişilerin bir bütün olarak yaşantılarından memnun olmasıdır. Bu açıdan bakıldığında ücretli öğretmenlerin iş doyum ve yaşam doyumlarının yüksek olması onların işlerinde daha verimli çalışmasına dolayısıyla da eğitimin kalitesinin artmasında oldukça etkili bir unsurdur. Bu tez çalışması ücretli öğretmenlerin iş doyum ve yaşam doyumu düzeylerini belirleyerek bu değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlayan, ilişkisel tarama modelinde nicel bir araştırmadır. Çalışmanın evreni Mersin ilinin tüm ilçelerdeki devlet okullarında görev alan ilkokul, ortaokul ve lise kademelerindeki ücretli öğretmenleri kapsamaktadır. Araştırmada, ücretli öğretmenlere kişisel bilgi formu, Weiss vd., (1967) tarafından geliştirilmiş ve Baycan (1985) tarafından Türkçe' ye uyarlanmış 20 maddeden oluşan Minnesota iş doyum ölçeği ile Diener vd., (1985) tarafından geliştirilmiş, Dağlı ve Baysal (2016) tarafından Türkçe 'ye uyarlanmış olan yaşam doyum ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analiz edilmesinde frekans dağılımı, faktör analizi, bağımsız t Testi, Varyans Analizi (ANOVA) ve korelasyon analizleri yapılmıştır. Çalışma sonucunda, ücretli öğretmenlerin yaşam doyumlarının düşük, genel iş doyum düzeylerinin orta, içsel iş doyumlarının yüksek, dışsal iş doyumlarının ise orta düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada, ele alınan değişkenlerin iş doyumları açısından cinsiyet, yaş, medeni durum, iş tecrübesi, çalışılan okul düzeyi, gelir durumu, mezun olunan eğitim düzeyi açısından anlamlı farklılık göstermediği, ancak ücretli öğretmenlerin yaşam doyumlarının medeni durum ve gelir durumları açısından anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Çalışmada, ücretli öğretmenlerin iş doyum düzeyleri ile yaşam doyum düzeyleri arasında pozitif yönlü orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu elde edilmiş ve ücretli öğretmenlerin iş doyum düzeylerinin artmasının yaşam doyum düzeylerinin de artmasını sağladığı görülmektedir. Ayrıca çalışmada genel iş doyumu, içsel iş doyumu, dışsal iş doyumu ile yaşam doyumu arasında pozitif yönde orta kuvvetli ve anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Teaching, an indispensable element of social life, is very important for the development and progress of the country. Teachers are not only educators but also guides who raise individuals who are beneficial to the society and transfer cultural values to the next generations. Job satisfaction is the degree to which the expectations of employees are met in return for the efforts they spend at their jobs. Life satisfaction, on the other hand, is the satisfaction of individuals with their lives as a whole. From this perspective, the high job satisfaction and life satisfaction of paid teachers is a very effective element in allowing them to work more efficiently at their jobs and thus increasing the quality of education. In this thesis is a quantitative research in the relational screening model, aiming to determine the job satisfaction and life satisfaction levels of paid teachers and to examine the relationship between these variables. The universe of the study includes paid teachers at the primary, secondary and high school levels working in public schools in all districts of Mersin Province. In the study, a personal information form was applied to paid teachers, the Minnesota job satisfaction scale consisting of 20 items developed by Weiss et al. (1967) and adapted to Turkish by Baycan (1985), and the scale of Diener et al. (1985) and adapted to Turkish by Dağlı and Baysal (2016) was used for the life satisfaction scale. Frequency distribution, factor analysis, independent t-test, variance analysis (ANOVA) and correlation analyses were performed to analyze the obtained data. At the end of the study, it was concluded that the life satisfaction of paid teachers was low, their general job satisfaction levels were medium, their intrinsic job satisfaction was high and their extrinsic job satisfaction was medium. In the study, it was determined that the variables considered did not show a significant difference in terms of job satisfaction in terms of gender, age, marital status, work experience, level of school worked, income status and level of education graduated, but the life satisfaction of paid teachers showed a significant difference in terms of marital status and income status. In the study, it was found that there was a positive and moderately significant relationship between the job satisfaction levels of paid teachers and their life satisfaction levels, and it was observed that the increase in the job satisfaction levels of paid teachers also increased their life satisfaction levels. In addition, the study concluded that there is a positive, moderately strong and significant relationship between general job satisfaction, intrinsic job satisfaction, extrinsic job satisfaction and life satisfaction