Sığır uteruslarında Bovine Viral Diarrhea Virus ((BVDV) ile Bovine Herpes Virus Type 1 ((BHV-1) varlığının PCR, ikili immunohistokimya ve ikili immunfloresans yöntemlerle araştırılması
Investigation of Bovine Viral Diarrhea Virus ((BVDV) and Bovine Herpes Virus Type 1 ((BHV-1) in cattle uteruses by PCR, binary immunohistochemistry and binary immunflorance methods
  1. Tez No: 849069
  2. Yazar: ALİ SEFA MENDİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN ATASEVER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Patoloji, Veteriner Hekimliği, Pathology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: BHV-1, BVDV, Sığır, Uterus, BHV-1, BVDV, Cattle, Uterine
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Patolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada klinik ve makroskobik herhangi bir bulgu taşımayan sığır uteruslarında potansiyel Bovine Viral Diarrhea Virus (BVDV) ve Bovine Herpes Virus Tip 1 (BHV-1)'nin varlığının PCR, ikili immunohistokimya (IHC) ve ikili immunfloresans (IF) yöntemleriyle araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla 1 yaş ve üzeri sığırlardan herhangi bir makroskobik bulgu göstermeyen 100 kornu uteri örneği toplandı. Toplanan örneklerde BVDV etkeni PCR ve ikili IHC/IF yöntemleriyle tespit edilemedi. BHV-1 ise PCR ile %16, ikili IHC/IF yöntemleriyle %21 oranlarında bulundu. İmmunohistokimyasal ve immunfloresans olarak; BHV-1 pozitifliklerinin (n=21) endometrial epitel hücrelerinde, lamina propriyadaki, periglandular alanlardaki ve miyometriumdaki bazı mononükleer hücrelerde olduğu gözlendi. BHV-1 pozitif olarak tespit edilen örneklerde makroskobik herhangi bir lezyon tespit edilemese de histopatolojik olarak; örneklerin 2'sine akut endometritis, 8'ine subakut endometritis, 8'ine kronik endometritis tanısı konuldu. Üçünde ise endometritis bulgusu yoktu. Sonuç olarak; çalışmada BVDV etkeni tespit edilemese bile BHV-1'in herhangi bir klinik, makroskobik bulgu göstermeden hatta kimi mikroskobik bir bulgu dahi göstermeden sığır uteruslarına yerleşerek üreme sağlığı açısından gebe hayvanlarda özellikle abortlara neden olabilecek ciddi bir potansiyel risk taşıdığı prevelans niteliğindeki bu çalışmayla ilk kez tespit edilmiştir. İlave olarak; BHV-1 ve BVDV varlığının sığır uteruslarında belirlenmesi için yöntemsel olarak PCR ve ikili IHC/IF yöntemlerinin konfirmasyon amaçlı olarak bir arada kullanıldığı ilk çalışma niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
t was aimed to investigate the presence of potential Bovine Viral Diarrhea Virus (BVDV) and Bovine Herpes Virus Tip 1 (BHV-1) in cattle uteri that do not carry any clinical and macroscopic findings by PCR, double immunohistochemistry (IHC) and double immunofluorescence (IF) methods. 100 cornu uterus samples were collected from cattle aged 1 year and older. The BVDV factor could not be detected by PCR or double IHC/IF in the collected samples. BHV-1 was found at a rate of 16% by PCR and 21% by double IHC/IF. Double Immunohistochemically and double immunofluorescently, BHV-1 positivity (n=21) was observed in endometrial epithelial cells and some mononuclear cells in lamina propriya, periglandular areas and the myometrium. Although no macroscopic lesion could be detected in the samples detected as BHV-1 positive histopathologically, 2 of the samples were diagnosed with acute endometritis, 8 with subacute endometritis, and 8 with chronic endometritis. There were no signs of endometritis in three of them. As a result, even if the BVDV factor could not be detected, it has been observed for the very first time in this prevalence study that BHV-1 had a critical potential reproductive risk for pregnant animals, which can especially cause abortions, via settling in cattle uteri without any clinical or macroscopic findings, even sometimes microscopic findings. Additionally, it is the first study in which PCR and double IHC/IF methods are used together methodically for confirmation in order to determine the presence of BHV-1 and BVDV in cattle uteri.