The impact of Flipped Classroom instruction on secondary school learners' listening achievement and listening anxiety
Ters Yüz Eğitim Modelinin ortaokul öğrencilerinin İngilizce dinleme becerilerine ve dinleme kaygısına etkisi
- Tez No: 849072
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BARDAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ters yüz eğitim modeli, yabancı dil dinleme kaygısı ölçeği, dinleme becerisi, dinleme kaygısı, geleneksel öğretim, Flipped classroom model, FLLAS, listening achievement, listening anxiety, traditional teaching
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın amacı Ters Yüz Eğitim Modeli'nin Ortaokul öğrencilerinin İngilizce dinleme becerilerine ve dinleme kaygılarına herhangi bir etkisi olup olmadığını araştırmaktır. Bu çalışma, Gaziantep Şahinbey ilçesinde bulunan bir ortaokulda 44 adet 7.sınıf öğrencisi ile yürütülmüştür. Deney ve kontrol grubu adı altında 22 öğrenciden oluşan iki grup oluşturulmuştur. Çalışmada deneysel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Her iki grup için de ön test, son test ve yabancı dil dinleme kaygısı ölçeği kullanılmıştır. Ayrıca, katılımcıların ters yüz eğitim modeli hakkındaki düşüncelerini öğrenebilmek amacıyla deney grubuyla bir odak grup görüşmesi yapılmıştır. Yapılan ön test, son testin ve yabancı dil dinleme kaygısı ölçeğinin amacı, öğretmen merkezli geleneksel öğretim modeli ile ders işleyen kontrol grubu ile sekiz hafta boyunca ters yüz eğitim modeli ile ders işleyen deney grubunun dinleme becerisi ve dinleme kaygısı arasında belirli bir fark olup olmadığını tespit etmektir. Çalışmanın bulguları SPSS 25 analiz programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları deney grubunun dinleme ön test ve son test sonuçlarının kontrol grubunun test sonuçlarından daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Ek olarak deney grubunun dinleme kaygısında kontrol grubunun dinleme kaygısına oranla ciddi bir azalma görülmüştür. Deney grubu katılımcıları ile yapılan odak grup görüşmesi sonuçlarında, katılımcıların büyük çoğunluğunun, neredeyse hepsinin, ters yüz eğitim modeline karşı olumlu tutum ve görüşlere sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the use of Flipped Classroom Instruction (FCI/M) on secondary school learners' listening achievement and listening anxiety. Participants included 44 students from a Secondary School in Şahinbey, Gaziantep. Two classes including 7th grade students were examined: one as a control group consisting of 22 students and the other as an experimental group consisting of 22 students. In the study an experimental method of data collection was employed, utilizing pre- and post-listening tests and foreign language listening anxiety scale FLLAS for both groups. In addition, a focused group interview was conducted to collect participants' opinions about FCM. The purpose of the pre and post-tests was to detect whether any statistically remarkable difference existed between the control group, who was practiced by a traditional, teacher-based listening instruction, and the experimental group, who was practiced by Flipped classroom instruction over the course of eight weeks. For analyzing the data obtained from the tests, an independent-sample t-test was employed. The results of the data were analyzed using SPSS 25. Findings pointed out that a statistically significant difference existed between the control and experimental groups and, the students of the experimental group performed better on the listening tests than students of the control group. Also, the decrease of listening anxiety level of experimental group participants was significant. The feedback gathered from the interview showed that the majority of the learners had positive attitudes towards flipped classroom instruction.