Mrna expression of mastitis immune related genes in ovine mammary epithelial cells after stimulation with staphylococcus aureus in vitro
- Tez No: 849126
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ULAŞ ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mastitis, mRNA, Gen ekspresyonu, Meme Epitel Hücresi, koyun, S. aureus, cDNA, qRT-PCR, Mastitis, mRNA, Gene expression, Mammary Epithelial Cell, sheep, S. aureus, cDNA, qRT-PCR
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
mRNA EXPRESSION OF MASTITIS IMMUNE RELATED GENES IN OVINE MAMMARY EPITHELIAL CELLS AFTER STIMULATION WITH Staphylococcus aureus in vitro Sidra Zeb Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Master Thesis, January 2024 Supervisor Prof. Dr. Mehmet Ulaş ÇINAR ÖZET Gram pozitif bir bakteri olan Staphylococcus aureus, hayvanlarda mastitis hastalığına neden olmaktadır. Mastitis, emziren hayvanların memelerinin başta bakteriler olmak üzere çeşitli patojenler nedeniyle iltihaplandığı bir durumdur. Bu rahatsızlık süt hayvanlarının sağlığını etkiler ve süt üretimini azaltarak süt endüstrisinin ekonomisini önemli ölçüde olumsuz etkiler. Bu çalışmada, yerli bir koyun ırkı olan Akkaraman koyunlarından mezbahadan meme dokusu toplanmış ve protokole göre epitel hücreleri izole edilmiş ve daha sonra hücreler kültür ortamında S. aureus ile stimüle edilmişlerdir. Yirmi dört saat sonra hücreler alınıp, ardından total RNA ekstrakte edilmiş ve cDNA sentezlenmiştir. Son olarak, kantitatif gerçek zamanlı PCR kullanarak Heterojen Ribonükleoprotein F (hnRNPF), DEAD-Box Helikaz 5 (DDX5), Nörofilament Orta Zincir (NEFM), Heterojen Nükleer Ribonükleoprotein L (hnRNPL), Heterojen Ribonükleoprotein H1 (hnRNPH1) ve Heterojen Ribonükleoprotein D-benzeri (hnRNPDL) genlerinde mRNA seviyeleri ölçülmüştür. Normalizatör olarak Gliseraldehit 3-fosfat dehidrojenaz (GAPDH) geni kullanılmıştır. Sonuçlarımız, küçükbaş mastitisin direnç mekanizmasında yer alan kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, stimüle edilen grupta yukarıdaki belirtilen genlerin mRNA ekspresyonlarının daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Sonuç olarak çalışmamız, S. aureus'a maruz kalmanın koyun meme epitel hücrelerinde bağışıklık tepkisini uyardığını ortaya çıkardı.
Özet (Çeviri)
mRNA EXPRESSION OF MASTITIS IMMUNE RELATED GENES IN OVINE MAMMARY EPITHELIAL CELLS AFTER STIMULATION WITH Staphylococcus aureus in vitro Sidra Zeb Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Master Thesis, January 2024 Supervisor Prof. Dr. Mehmet Ulaş ÇINAR ABSTRACT Being a Gram-positive bacterium, Staphylococcus aureus is causing mastitis disease in livestock. Mastitis is a condition where the udder of lactating animals gets inflamed due to various pathogens, mainly bacteria. This ailment affects the health of dairy animals and reduces milk production, significantly negatively impacting the dairy industry's economy. In this study, the mammary tissue was collected from the slaughterhouse from a local Turkish breed (Akkaraman) and isolated according to the protocol. First, the mammary cells were taken from the mammary epithelial cells, then the cells were cultured and stimulated with S. aureus, then total RNA was extracted, and cDNA was synthesized. Finally, by using the quantitative real-time PCR, we investigated the mRNA expression levels of Heterogeneous Ribonucleoprotein F (hnRNP-F), DEAD-Box Helicase 5 (DDX5), Neurofilament Medium Chain (NEFM), Heterogeneous Nuclear Ribonucleoprotein L (hnRNPL), Heterogeneous Ribonucleoprotein H1(hnRNPH1) and Heterogeneous Ribonucleoprotein D-like (hnRNPDL), as they are involved in the pathways related to the innate immunity, and Glyceraldehyde 3-phosphate dehydrogenase (GAPDH) gene as the reference gene. Our results showed that the differential expression of the above genes is higher in the stimulated group as compared to the control which is involved in the resistance mechanism of ovine Mastitis. In conclusion, our study revealed that exposure to S. aureus stimulates the immune response in the sheep mammary epithelial cells.