The effects of message framing and green logo usage on purchasing intention in sustainable fashion consumption
Sürdürülebilir moda tüketiminde mesaj çerçevelemenin ve yeşil logo kullanımının satın alma niyetine etkileri
  1. Tez No: 849128
  2. Yazar: GAMZE KALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUĞBA TUĞRUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir moda tüketimi, mesaj çerçevelemesi, yeşil logo, marka tutumu, marka satın alma niyeti, Sustainable fashion consumption, message framing, green logo, brand attitude, brand purchase intention
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Sürdürülebilir moda, moda endüstrisinin neden olduğu aşırı tüketim ve çevre kirliliği sorunlarına çözüm olarak ortaya çıkan nispeten yeni bir kavramdır. Bu araştırma, sürdürülebilir moda tüketimini nasıl teşvik edileceğine dair bir fikir sunmayı amaçlamaktadır. Özellikle, kazanç-kayıp mesaj çerçevelerinin ve bir yeşil logonun varlığının-yokluğunun tüketicilerin genel marka değerlendirmeleri ve marka satın alma niyetleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. 2 (mesaj çerçeveleme: kazanca karşı kayıp) X 2 (yeşil logo: varlığa karşı yokluk) denekler-arası deneysel araştırma tasarımı kullanılmıştır. Sonuçlar, kazanç çerçeveli çevresel marka mesajların, kayıp çerçeveli mesajlardan daha olumlu marka tutumuna ve daha yüksek sürdürülebilir moda markası satın alma niyetine yol açtığını göstermektedir. Bulgular, yeşil logo çerçevesi kullanımının mesaj çerçeveleme ile marka satın alma niyeti arasındaki ilişkiyi düzenlediğini göstermektedir. Etkili sürdürülebilir reklam mesajları geliştirmek ve sürdürülebilir moda tüketimini teşvik etmek için yönetimsel çıkarımlar ve gelecekteki araştırmalar için öneriler tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sustainable fashion is relatively a recent concept that has emerged as a solution to the problems of excessive consumption and environmental pollution caused by fashion industry. This research aims to provide insight into how to promote sustainable fashion consumption. Specifically, the effects of gain-loss message frames and presence-absence of a green logo on consumers' overall brand evaluations and brand purchasing intentions were examined. 2 (message framing: gain vs. loss) X 2 (green logo: presence vs absence) between-subject experimental design was employed. The results demonstrate that gain-framed environmental brand messages lead to more favorable brand attitude and higher sustainable fashion brand purchase intention than loss-framed messages. The findings show that the use of green logo framing moderates the relationship between message framing and brand purchase intention. Managerial implications and recommendations for future research are discussed for developing effective sustainable advertising messages and promoting sustainable fashion consumption.