The transformation of the femme fatale figure in Yeşilçam movies
Yeşilçam sinemasındaki kötü kadın temsilinin değişimi
- Tez No: 849135
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜRRİYET ÖZDEN SÖZALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, Performing and Visual Arts, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yeşilçam, Vamp Kadın, Türkiye Sineması ve Kadın, Feminist Film Teorisi, Yeşilçam Movies, Femme Fatale, Turkish Cinema and Women, Feminist Film Theory
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürel İncelemeler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu tez, Yeşilçam melodramlarında üretilen kadınlık olgusunu tartışmaktadır. Tez içinde genel anlamıyla Yeşilçam sinemasının sunduğu kadın karakterlerin temsili ve bu temsilin değişimi ele alınmaktadır. 1970 ve 1980 yıllarında çekilen dört film karşılaştırılmıştır. 1970 senesinden seçilen filmlere bakıldığında baş roldeki masum kız ve femme fatale olarak adlandırılabilecek öteki kadın olmak üzere iki kadın karakter vardır ve filmde bu karakterler arasındaki çekişme ön plandadır. Filmdeki dramatik yapıda başrol iyi kız yan karakter kötü kadının tüm çabalarına rağmen filmin sonunda mutluluğa erişir. Başrolde yer alan karakter temizliği, saflığı ve iyi niyeti ile seyirciyi etkilerken kötü kadın karakter başroldeki kadının başrol erkek ile kavuşmasını genellikle cinselliğini kullanarak engellemeye çalışır. Seyirci kendini başroldeki iyi kız ile özdeşleştirir ve diğer kadın karakteri adeta dışarıdan birisi veya bir düşman olarak algılar. 1980 senesine gelindiğinde ise kadın karakterler arasındaki bu kesin çizginin kalktığı ve iki karakterin özelliklerinin tek bir başrol kadında toplandığı görülmektedir. Bu yeni karakterin iç dünyası seyirciye yansıtılır. Sinemadaki bu değişim toplumsal değişimden ayrıl düşünülemez. 1980 Türkiye'sinin siyasi ve toplumsal havası ile ikinci dalga feminizmin Türkiye'de yükselmesi ile sinemasal anlamdaki bu değişim tezde açıklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis discusses the phenomenon of femininity produced in Yeşilçam melodramas. In general terms, the thesis discusses the representation of female characters in Yeşilçam cinema and the changes in this representation. Four films from 1970 and 1980 are compared. In the 1970 films, there are two female characters, the innocent girl in the lead role and the other woman who can be called femme fatale, and the conflict between these characters is at the forefront of the film. In the dramatic structure of the movie, the lead, the good girl, reaches happiness at the end of the film despite all the efforts of the side character, the evil woman. While the lead character impresses the audience with her cleanliness, purity, and good intentions, the bad woman character tries to prevent the leading woman from reuniting with the leading man, usually by using her sexuality. The audience identifies with the good girl and perceives the other female character as an outsider or an enemy. By 1980, it is seen that this definite line between the female characters is removed, and the characteristics of the two characters are gathered in a single leading woman. The inner world of this new character is reflected in the audience. This change in cinema cannot be separated from social change. The political and social atmosphere of 1980 Turkey and the rise of second-wave feminism in Turkey explain this cinematic change in the thesis.