Importance of outsourcing services on organizational performance and a research on the oil and gas sector in Nigeria
Dış kaynak kullanımı hizmetlerinin organizasyonel performans üzerindeki önemi ve Nijerya petrol ve gaz sektörü üzerine bir araştırma
- Tez No: 849136
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN BEKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dış Kaynak Kullanımı, Kurumsal Performans, Hizmet Kullanıcısının Güveni, Nijerya, Outsourcing, Enterprise Performance, Service User Trust, Nigeria
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Son zamanlarda kuruluşlar, performansı artırmaya yönelik bir strateji olarak dış kaynak hizmetlerini benimsemeye başlıyor. Bu çalışma, Nijerya'nın petrol ve gaz sektöründe dış kaynak hizmetlerinin organizasyonel performans üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Çalışmanın amaçları, Nijerya'daki petrol ve gaz sektöründe dış kaynak hizmetlerinin organizasyonel performans üzerindeki etkisini incelemek ve müşteri memnuniyeti ile hizmet kullanıcısı güveninin organizasyonel performans üzerindeki etkisini değerlendirmekti. Çalışma, dış kaynak hizmetleri ve organizasyonel performansı ölçmek için dört hipotez formüle etti. Çalışma verileri ikincil kaynaklardan elde edilmiş ve çalışma hedeflerine uygun şekilde analiz edilmiştir. Araştırmanın bulguları, kuruluşların verimliliği, müşteri memnuniyetini, üretkenliği, hizmet kullanıcı güvenini ve kurumsal performansı artırmak için sonsuz hizmet sağlayıcıların uzmanlaşması için kritik olmayan hizmetleri dış kaynak olarak kullanması gerektiğini ve bu sayede rekabetçi pazarda kazanmalarını sağlayacağını ortaya koydu. Çalışma, kuruluşların temel yetkinliklerine odaklanmalarına, müşteri memnuniyetini sağlamalarına ve hizmet kullanıcılarının güvenini oluşturmalarına olanak sağlamak için bazı operasyonlarını dış kaynaklardan sağlamaları gerektiği sonucuna varmıştır. Öneriler, kuruluşların dış kaynak hizmetleri yoluyla performansı nasıl artırabileceği, müşteri memnuniyetini nasıl elde edebileceği ve hizmet kullanıcılarının güvenini nasıl oluşturabileceğine dayanıyordu.
Özet (Çeviri)
Recently, organizations are beginning to adopt outsourcing services as a strategy to improve performance. This present study investigated the impact of outsourcing services on organizational performance in Nigeria's oil and gas sector. The study's objectives were to examine the impact of outsourcing services on organizational performance in the oil and gas sector in Nigeria and evaluate the impact of customer satisfaction and service user trust on organizational performance. The study formulated four hypotheses to measure outsourcing services and organizational performance. The study data were extracted from secondary resources and analyzed to suit the study objectives. The study's findings revealed that organizations need to outsource services that are non-critical to expertise eternal service providers to increase efficiency, customer satisfaction, productivity, service user trust, and organizational performance, which will keep them winning in the competitive market. The study concluded that organizations should outsource some of their operations to allow them to focus on their key competencies and ensure customer satisfaction and build service users' trust. Recommendations were based on how organizations can increase performance through outsourcing services, attain customer satisfaction and build service users' trust.