أثر السياق في تحديد معاني الزيادة على الفعل الثلاثي في القرآن الكريمدراسة تطبيقية على سورة البقرة.
Kuran-ı Kerimde silâsî-i mücerred fiiline yapılan eklerin anlama katkısını belirlemede bağlamın etkisi (Bakara Suresi örneği) / The impact of context on determining the meanings of the increase on the triple verb in the Noble Qur'an (An applied study on Surat al-Baqarah)
  1. Tez No: 849202
  2. Yazar: DUHA ADAS
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KHALED ALADWANI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap dili, Bağlam, Kuran bağlamı, Üçlü fiiller, Anlam, İfade artışı, Anlam taşıma, Etimolojik yapı, El-Bakara Suresi, Arabic, context, Quranic context, triple verbs, meaning, increase, connotation, morphological form, surah al-Baqarah
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 272
Özet
Araştırmamda bu başlığı sundum: Kur'an-ı Kerim'deki üçlü fiildeki artışın anlamlarını belirlemede bağlamın etkisi Bakara Suresi üzerine uygulamalı bir çalışma. Genel olarak Kur'an metninde ve özelde Bakara Suresi'ndeki üçlü fiillerdeki anlam çeşitliliğinde bağlamın rolünün önemi nedeniyle bir giriş, iki bölüm ve bir sonuç ile. Giriş bölümünde araştırmanın önemi, tercih nedeni, amaçları, çalışma yöntemi, önceki çalışmalar ve araştırma planından bahsettim. Birinci bölümde (Temel Konular) bağlamı ve tanımı, önemi ve çeşitleri, üçlü eklenmiş fiiller, anlamları, önemi ve bağlamla ilgisi, Bakara Suresi ve faziletlerini sundum. İkinci bölümün başlığı ise şöyledir: (Üçlü fiilde daha çok harfle artırmanın anlamlarını belirlemede bağlamın etkisi) Sureden bir harfle eklenen üçlü fiillerin şekillerini çıkardım, daha sonra morfolojik anlamlarını çıkardım ve bunları bağlam içindeki anlamlarıyla ve bunun etkisiyle karşılaştırdım. Üçüncü bölümün başlığı şöyledir: (İki Harfli Üçlü Fiil Eklemesinde Artış Anlamlarının Tespitinde Bağlamın Etkisi) Sûreden iki harfle eklenen üçlü fiillerin şekillerini çıkardım, daha sonra morfolojik anlamlarını çıkardım ve bağlam içindeki anlamlarıyla ve bunun etkisiyle karşılaştırdım. Dördüncü bölümün başlığı ise şu şekildedir: (Üç harfli daha çok üçlü fiildeki artışın anlamlarını belirlemede bağlamın etkisi) Sureden üç harfle eklenen üçlü fiillerin şekillerini çıkardım, sonra morfolojik anlamlarını çıkardım ve bağlam içindeki anlamlarıyla ve bunun etkisiyle karşılaştırdım. Sonuç kısmında ise araştırmamda ulaştığım sonuç ve önerilere, araştırma sırasında geri döndüğüm kaynakları ve referansları belgeleyerek değindim.
Özet (Çeviri)
I presented this research because of the importance of the role of context in the diversity of the meanings of triple verbs in the Qur'anic text in general and Surat Al-Baqarah in particular, and divided it into an introduction, four chapters and a conclusion. In the introduction, I addressed the importance of the research, the reason for choosing it, its objectives, the study methodology, previous studies, and the research plan. In the first chapter, I presented (basic issues) for the context, its definition, importance and types, and for the triple verbs and their meanings and importance and relevance to the context, and for Surat AlBaqarah and its virtues. In the second chapter called: (The effect of the context in determining the meanings of the increase on the triple verb more by letter), and the third: (The effect of the context in determining the meanings of the increase on the triple verb more by two letters), and the fourth: (The effect of the context in determining the meanings of the increase on the triple verb more by three letters), presented the more verbs for these formulas, and the number of their occurrence in the surah, and identified their morphological meanings, and then stood on the impact of the context in the meaning of more of them, returning to the books of interpretation and dictionaries. In conclusion, I mentioned the results and recommendations that I reached in my research, documenting the sources and references that I returned to during the research.