ليبيـــا بدايــات العصــر الوســيط القرون 5-9م
Orta Çağ'ın başlarında Libya tarihi (M.S. 5.-7. yüzyıl) / History of Libya at the beginning of the Middle Ages (A.D 5-7)
- Tez No: 849205
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AĞARI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Libya, Orta Çağ, Araplar, Müslümanlar, Romalılar, Afrikalılar, Bizanslılar, Libya, Middle Ages, Arabs, Muslims, Romans, Africans, Byzantines
- Yıl: 2024
- Dil: Arapça
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 366
Özet
Libya: Orta Çağ'ın Başlangıcı: Erken yüzyıllardaki siyasi ve askeri dönüşümler, kentsel ve maddi topografya, insan antropolojisi, toplumsal sosyoloji, doktrinsel, mitolojik ve dilsel konularda karşılaştırmalı analitik ve tanımlayıcı histografik yaklaşımlara göre bir tez çalışmasının konusu Orta Çağ'ın Vandal, Maori, Bizans ve Erken İslam dönemler yani 5. ve 7. yy. arasındaki dönemi, nüfustaki dilsel, dilsel, ideolojik ve entelektüel dönüşümlere ilişkin ciddi ve ulaşılabilir bir çalışmaya göre. Yani Libya'daki pagan ve Hıristiyan dönemlerini İslam döneminin başlangıcına bağlamak. Tüm radikal dönüşümleri ve histografik karşılaştırmalarıyla, önceki araştırmacıların veya bu alanda kapsamlı ve kapsamlı çalışmalar sunamayanların dikkatini çekmediler. Bu boşluğu doldurmak benim bu işe girişmemdeki en önemli motivasyondu. Çalışma, MS 4. yüzyıldan itibaren yerel Maurusian halklarının ve kabilelerinin Libya'daki hareketlerinin izlenmesi, MS 5. yüzyılda Vandalorum regnum krallığının kuruluşu, Libya'nın 19. yüzyılda da olsa Roma İmparatorluğu topraklarına geri dönüşü konularını kapsamaktadır. MS 6. yüzyıldaki yeni Bizans biçimi ve MS 7. yüzyılda İslam'ın yayılmasından sonra ortaya çıkan ve daha sonra kökten değişen kültür, fikir ve kurumlardaki değişim, Orta Çağ'da İslamiyet'ten önceki ve sonraki Libya toplumları ve krallıklarının kültürleri, faaliyetleri ve inançları ile onların fikir, inanç, davranış ve medeniyetleri içinde yaşayan selefleri veya muadil toplumları arasındaki belirleyici ve belirleyici olgular üzerinde duracağız. Bu eser sayesinde ülkede meydana gelen fikri dönüşümleri, dini çalkantıları, sosyal, siyasi ve topografik dalgalanmaları anlayabiliyoruz. Konunun karşılaştırmalı bir çalışma ve siyasi, sosyal, dini, maddi, dilsel ve entelektüel dönüşümlere yaklaşımı açısından önemi buradan kaynaklanmaktadır. Libya'da yaşamın çehresini değiştiren olaylarla, dönüşümlerle, dalgalanmalarla, gelişmelerle ve kapsamlı değişikliklerle dolu, çok önemli bir dönüm noktası olan MS 4. yüzyıldan MS 9. yüzyıla kadar uzanan dört yüzyıldan fazla tam yüzyıl vardır.
Özet (Çeviri)
Libya: The Beginning of the Middle Ages: Political and military transformations in the early centuries, urban and material topography, human anthropology, social sociology, doctrinal, mythological and linguistic issues, according to comparative analytical and descriptive hypsographical approaches, is the subject of a thesis according to a serious and accessible study of the Middle Ages between the Vandal, Maori, Byzantine and Early Islamic periods, i.e. between the 5th and 7th centuries, and of the linguistic, linguistic, ideological and intellectual transformations in the population. That is, linking the pagan and Christian periods in Libya to the beginning of the Islamic period. With all their radical transformations and histographic comparisons, they have not attracted the attention of previous researchers or those who have not been able to offer comprehensive and exhaustive studies in this field. Filling this gap was the most important motivation for me to undertake this work. The study traces the movement of local Maurusian peoples and tribes in Libya from the 4th century, the establishment of the kingdom of Vandalorum regnum in the 5th century, the return of Libya to the Roman Empire, albeit in the 19th century. The new Byzantine form in the 6th century and the change in culture, ideas and institutions that emerged after the spread of Islam in the 7th century and then changed radically, we will focus on the decisive and decisive phenomena between the cultures, activities and beliefs of the Libyan societies and kingdoms before and after Islam in the Middle Ages and their predecessors or counterpart societies living within their ideas, beliefs, behaviors, and civilization. Thanks to this work, we can understand the intellectual transformations, religious upheavals, social, political, and topographical fluctuations that took place in the country. Hence its importance as a comparative study and approach to political, social, religious, material, linguistic and intellectual transformations. There are more than four full centuries from the 4th century to the 9th century, a very important turning point, full of events, transformations, fluctuations, developments and sweeping changes that changed the face of life in Libya.