الدور الاقتصادي للوقف في ليبيا - دراسة تطبيقيه
Libya 'da vakıf ekonomik rolü: Uygulamalı çalışma
  1. Tez No: 918049
  2. Yazar: ALI A HASSEN ALSAEH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MOHAMAD ANAS SARMINI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Vakıf, Ekonomik Rol, Vakıf Malı, Yatırım, Anket Formu, Foundation, Economic Role, Foundation Estate, Investment, Questionnaire Form
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Bu Çalışma, Vakıfların Büyüklüğünü, Parasını Nasıl Yöneteceğini Ve Yatırım Yapacağını Ve Ekonomik Aktiviteye Katkısının Boyutunu Tanıyarak Ve Karşılaşılan En Önemli Sorunlar Ve Engeller Nelerdir Ve Bunların Çözümüne Yönelik Öneriler Sunarak, Libya'daki Vakıf Gerçeğine Işık Tutmayı Amaçlamıştır. Bu Hedeflere Ulaşmak Için, Bu Çalışma Teorik Açıdan Tümevarımsal Yöntemi Izlemiştir. Buna Ek Olarak Tarih Boyunca Vakfın Gelişimini Izlemek Için Tarihsel Yaklaşım Izlenmiş Olup, Bunun Yanı Sıra Vakıf Kurumunun Bazı Yetkilileriyle Yapılan Kişisel Görüşmeler Ve Bilgi Ve Veriler Yoluyla Olguyu Tanımlamak Ve Analiz Etmek Için Betimleyici Analitik Yöntem Kullanılmıştır. Ayrıca Çalışmanın Sonuçlarını Pekiştirmek Için Anket Formlarından Yararlanılmış Olup Bunun En Öne Çıkanları: Vakıflar Ve İslami İşler Genel Heyetinin Devlete Bağlı Olması, Vakfın Ekonomik Rolünü Bileşik Bir Etkiyle Olumsuz Etkilemiştir. Bu Nedenle Vakfın Ekonomik Yönü Pahasına Cami Inşa Etmek, Kuran Ezberlemek Ve Şeriat Ilimleri Öğretmek Gibi Vakfın Dini Yönüne Odaklanılmıştır Ve Ihmal Edilerek Heyet Mali Finansmanında Devlete Bağımlı Kalmış Ve Bu Da Ekonomik Rolünü Engellemiştir. Buna Bağlı Olarak Emlakları Ihmal Edilmiş Ve Yatırım Formülleri Geliştirilmemiştir, Vakıf Büroları Müdürlerinin Kendilerine Tanınan Yasal Ve Idari Yetkileri Kullanmamaları Sonucunda Esas Olarak Gelirlerini Toplamadaki Zayıflıktan Muzdarip Olduğundan, Neredeyse Kiralama Formülüyle Sınırlı Kalınmıştır. İdari Bağlılığının Birkaç Devlet Kurumuna Devredilmesi Nedeniyle Bürokrasi, Karmaşıklık, Idari Istikrarsızlık Ve Örgütsel Istikrardan Muzdarip Olan Idari Aygıtının Zayıf Verimliliğinden Bahsetmeye Bile Gerek Kalmadan, Bu Durum, Kurumun Işleyişinde Kafa Karışıklığına Ve Yalpalamaya Neden Olmuştur. Bunun Sonucunda Ise, Vakfedilen Gayrimenkul Ve Mülklerin Bir Kısmının Satışına Ve Kaybına Sebep Olunmuştur.
Özet (Çeviri)
This Study Aims To Shed Light Onto The Fact Of Foundation In Libya, Getting Familiar With The Size Of Foundations, How They Will Manage Their Funds And Make Investments, And The Extent To Which They Contribute To The Economic Activity, Determining The Most Critical Problems And Barriers Faced, And Suggesting Solutions For Such Problems. To Achieve Its Goals, The Study Methodically Employed Inductive Method. Historical Approach Was Also Employed To Monitor The Evolution Of Foundation Throughout The History And Descriptive Analytical Method Was Used To Describe And Analyze The Case Through The Personal Interviews Made With TheSome Executives Of The Foundation And The Information And Data. In Addition, Questionnaire Forms Were Used To Reinforce The Study Results, Which Are Particularly: The Affiliation Of The General Board Of Foundations And Islamic Affairs To The State Negatively Affected The Economic Role Of Foundation With A Combined Effect. Therefore, The Religious Aspect Of Foundation Which Includes Construction Of Mosques, Memorizing The Quran And Teaching The Shari'a Sciences Was Focused On At The Risk Of Economic Aspect Of Foundation, And The Board Remained Dependent To The State In Financing, Which Affected Its Economic Role. Accordingly, Its Estates Were Neglected And No Investment Formula Was Developed And They Remained Almost Limited To Leasing Formula As The Foundation Bureaus Basically Suffered From The Weakness To Collect Their Revenues Due To The Inability Of Their Managers To Exercise The Legal And Administrative Powers With Which They Were Vested. This Caused Confusion And Staggering In The Operation Of The Organization With No Need To Mention The Lack Of Efficiency Of The Administrative Mechanism Suffering From The Bureaucracy, Complexity, Administrative Instability, And Organizational Stability Due To The Fact That Administrative Affiliation Was Delegated To A Few State Agencies. As A Result Of This, It Resulted In Sales And Loss Of A Part Of The Real Estates And Properties Devoted.