ليبيا أنموذجا:(B.O.T)إمكانية تمويل المصارف الإسلامية للبنية التحتية باستخدام عقود
Islâmî bankaların yap-işlet- devret sözleşmeleri kullanarak altyapı finansmanı sağlama imkânı: Libya örneği
- Tez No: 919826
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MOHAMMAD HAMMAM ABDELRAHIM MELHEM MOHAMMAD HAMMAM ABDELRAHIM MELHEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: B.O.T. sözleşmeleri, İslami bankalar, altyapı, B.O.T. contracts, Islamic banks, infrastructure
- Yıl: 2024
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Birçok ülke, Libya da dahil olmak üzere, refahı ve ekonomik büyümeyi gerçekleştirerek vatandaşlarına insanca bir yaşam sağlama amacıyla altyapı projeleri üzerinde çalışmaktadır. Ancak, bu ülkeler, finansman sağlama ve teknik deneyimleri projeleri işletme konusunda zorluklarla karşılaşmaktadır. Bu nedenle, özel sektörle ortaklık kurmanın önemi ortaya çıkmış ve bu ihtiyaçtan B.O.T. sözleşme sistemi ortaya çıkmıştır. Çalışma, B.O.T. sözleşmesinin doğasını ve özelliklerini ortaya koymak için açıklamalı bir yöntemi benimsemiştir, çünkü bu sözleşme türü, birçok ülkenin altyapı projelerini gerçekleştirirken tercih ettiği bir seçenektir. Ayrıca, İslami bankaların doğasını ve finansman biçimlerini açıklamak için tanımlayıcı analitik bir yöntem kullanılmıştır. Libya'daki İslami bankaların uzmanları ile yapılan görüşmelerin sonuçlarını analiz etmek için tanımlayıcı analitik bir yöntem de kullanılmıştır. Bu görüşmeler, bu bankaların B.O.T. sözleşmeleri kullanarak altyapı projelerini finanse etme yeteneklerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma, bu bankaların bu projeleri finanse etme yeteneğine sahip olduklarını ancak güvenlik durumundaki kötüleşme ve siyasi bölünme gibi bazı engellerin bunu engelleyebileceğini ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, çalışma, B.O.T. sözleşmesini düzenleyen yasal bir çerçeve oluşturmanın ve güvenli ve istikrarlı bir yatırım ortamı sağlamanın önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Many countries, including Libya, strive to achieve prosperity and economic growth, providing a decent life for their citizens through infrastructure projects such as airports, bridges, and roads. However, they face challenges hindering their ability to do so, ranging from securing necessary funding to providing technical expertise for project operation. This emphasizes the importance of partnerships with the private sector, leading to the emergence of the Build-Operate-Transfer (B.O.T.) contract system. The study adopts a descriptive approach to elucidate the nature and characteristics of the B.O.T. contract, recognized as an acceptable option for many countries in infrastructure project development. Additionally, it employs a descriptive analytical method to analyze the results of interviews conducted with experts in Islamic banks in Libya. The aim is to determine the capacity of these banks to finance infrastructure projects using B.O.T. contracts, acting as financiers for the executing companies. The study concludes that these banks possess the financial capability to fund such projects, alongside identifying obstacles like deteriorating security conditions and political divisions that could impede this. In conclusion, the study underscores the necessity of establishing a legal framework to regulate B.O.T. contracts and creating a secure and stable investment environment to encourage Islamic banks to invest their funds in developmental projects.