Akut masif pulmoner emboli hastalarında btpa'da hesaplanan pulmoner ven enine kesit alanının mortalite, pesı skoru ve sağ ventrikül fonksiyonları ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship of pulmonary vein cross sectional area calculated by ctpa with mortality, pesi score and right ventricle functions in patients with acute massive pulmonary embolism
  1. Tez No: 849331
  2. Yazar: GÜNGÖR İLAYDA BOSTANCI ALP
  3. Danışmanlar: DR. ERSAN OFLAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut masif pulmoner emboli, pulmoner ven enine kesit alanı, PESI skoru, sağ ventrikül fonksiyonları
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Masif PE hayatı tehdit eden acil tanı ve tedavi gerektiren klinik bir durumdur. Tanıda BTPA girişimsel bir yöntem olmaması, hemodinamik stabil olmayan hastalarda hızlı ulaşılabilmesi ve yorumlama kolaylığı nedeniyle tanıda etkin olarak kullanılmaktadır. Akut masif PE hastalarında PA trombüs yükü bir risk belirteci olarak kullanılırken literatürde BTPA kullanılarak ortalama pulmoner ven enine kesit alanın(PVEA) risk belirteci olarak kullanılması sadece bir çalışmada gösterilmiştir(4). Ancak bu çalışmada ortalama PVEA'nın mortalite, PESI skoru ve uzun dönem sağ ventrikül fonksiyonları ile ilişkisi değerlendirilmemiştir. Bizim bu çalışmadaki amacımız literatürdeki bu açığı kapatmaktır. MATERYAL VE METOD Araştırmamız retrospektif olarak planlanmış olup araştırmamıza hastanemize 2015-2023 yılları arasında masif APE tanısı alarak KYBÜ'ne interne edilen 48 hasta alınmıştır. Bu hastaların başvuru anındaki BTPA'larındaki ortalama PVEA'ları hesaplandı. Kontrol grubuna ise APE şüphesiyle PBTA ile tetkik edilen ancak PE saptanmayan 50 hasta alındı ve aynı yöntem ile PVEA hesaplandı. Hastaların EKO takip parametreleri yatış anında ve taburculuktan en az 6 ay sonra ölçüldü. Araştırmamız protokole, güncel Helsinki Bildirgesi ve iyi klinik uygulamaları ilkelerine uygun olarak hastalardan onam alınarak gerçekleştirildi. BULGULAR Çalışma grubumuzda ortalama PVEA(kontrol grubunda 187.25±41.90 mm2, hasta grubunda 155.07±37.14 mm2) H1 hipotezimizi destekler şekilde anlamlı olarak düşük saptandı(p0.05). SONUÇ Ortalama PVEA masif pulmoner emboliyi ve 3 aylık mortaliteyi predikte etmektedir. Başvuru anında ortalama PVEA düşük hesaplanan hastaların 3 aylık mortalitesi yüksektir. Masif PE hastalarında BTPA'da hesaplanan bu parametre prognoz öngörmede kullanabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Massive PE is a life-threatening clinical condition that requires urgent diagnosis and treatment. For this patient group the use of mean pulmonary vein cross-sectional area (PVCA) using CTPA as a risk indicator in the literature has only been shown in one study . (4). However, in this study, the relationship between mean PVCA and mortality, PESI score and long-term RV functions was not evaluated.Our aim in this study is to close this gap in the literature. Materials and Methods:Our research was planned retrospectively, and 48 patients who were diagnosed with massive APE and interned in the coronary ICU in our hospital between 2015 and 2023 were included in our study. The average PVEAs of these patients on CTPA at the time of admission were calculated .50 patients with no PE detected on CTPA were included in the control group and the PVCA was calculated with the same method. TTE follow-up parameters of the patients were measured at the time of admission and at least 6 months after discharge. Our research was conducted with the consent of the patients in accordance with the current Declaration of Helsinki and the principles of good clinical practice.