Synthesis and characterization of antibody-drug conjugate based next generation therapeutics for ovarian cancer treatment
Ovaryum kanser tedavisi için antikor-ilaç konjugat temelli yeni nesil terapötiklerin sentezi ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 849396
  2. Yazar: DUYGU ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA AYAR KAYALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Kimya, Bioengineering, Biotechnology, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ovaryum kanseri, Antikor-İlaç Konjugatı, Ramucirumab, Hedefe Yönelik Tedavi, Ovarian cancer, Antibody-Drug Conjugate, Ramucirumab, Targeted Therapy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genom Bilimleri ve Moleküler Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Genellikle ileri bir aşamada teşhis edilen ovaryum kanseri tedavisine yönelik mevcut kemoterapötik ilaçlar yan etkilere sebep olur, hücreler tarafından bu ilaçlara karşı direnç oluşur ve terapötik pencere azalır. Bu, sistemik toksisiteyi azaltmak için hedefe yönelik ilaç dağıtım sistemlerine olan ihtiyacı göstermektedir. Tez, özellikle kanser hücrelerini hedef alan akıllı sistemler geliştirmeyi amaçlayan, ovaryum kanseri tedavisi için Antikor-İlaç Konjugatlarının in vitro çalışmalarına odaklanmaktadır. Yöntem: İlk bölüm, spesifik rekombinant enzimlerin üretimini ve iyi tanımlanmış bir EpCAM antikorunun, ADC sentezinde bölgeye özgü bir konjugasyon yöntemi için kullanımını içermektedir. Sonraki bölüm, disülfür bağının indirgenmesinden sonra serbest tiollere ve bağlayıcıdaki maleimidokarbonil grubuna dayanarak geleneksel bir yöntemle Ramucirumab kullanılarak konjuge sentezine odaklanmıştır. Sentezlenen konjugatın ovaryum hücre hatlarında in vitro etkinliği yapısal, fizikokimyasal ve fonksiyonel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Birinci bölümde endoglikozidaz enzimlerinin üretimi ve azido etiketli glikan yapıların sentezi başarıyla gerçekleştirildi. İkinci bölümde, sentezlenen ilaç-antikor konjugasyonun sağlıklı ovaryum hücrelerine zarar vermeden nanomolar konsantrasyonda ovaryum kanseri hücrelerinde üzerindeki etkili olduğu gösterilmiştir. Sonuç: In vitro çalışmalar sonucunda ilacın antikora bağlanmasının kabul edilebilir agregasyona sahip olması, antikorun antijene bağlanmasını etkilememesi ve ovaryum kanseri hücreleri üzerinde etkili olması, sentezlenen Antikor-İlaç Konjugatının tedavide umut verici olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Current chemotherapeutic drugs for ovarian cancer (OC) treatment, often diagnosed at an advanced stage, cause side effects, resistance to these drugs occurs by cells, and the therapeutic window decreases. This underscores the need for targeted drug delivery systems to reduce systemic toxicity. The thesis focuses on in vitro studies of Antibody-Drug Conjugates (ADCs) for OC treatment, aiming to develop smart systems that specifically target cancer cells. Method: The first section involved the production of specific recombinant enzymes and the use of a well-defined EpCAM antibody for a site-specific conjugation method in ADC synthesis. The subsequent section focused on conjugate synthesis using Ramucirumab with a conventional method, relying on free thiols resulting from disulfide bond reduction and the maleimidocarbonyl group in the linker. The synthesized conjugate underwent structural, physicochemical, and functional analyses, with its in vitro efficacy assessed in ovarian cell lines. Results: In the first section, endoglycosidase enzymes and azido-labeled glycan structures were successfully generated. In the second section, drug-antibody conjugation was accomplished, showcasing its impact on ovarian cancer cells at nanomolar concentrations without harm to healthy ovarian cells. Conclusion: In vitro studies revealed that the synthesized ADC exhibited acceptable aggregation, had no adverse effect on the antibody's binding to the antigen, and demonstrated efficacy on ovarian cancer cells. These findings suggest the potential promise of the synthesized ADC for treatment.