Argümantasyon tabanlı STEM uygulamalarının ilkokul öğrencilerinin akademik başarılarına, argümantasyon kullanım düzeylerine, STEM'e yönelik tutum ve algılarına, STEM kariyerlerine ve ilgilerine etkisi
The effect of argumentation-based STEM applications on the academic achievement of primary school students, their argumentation use levels, their attitudes andperceptions towards STEM, and their interest in STEM careers
  1. Tez No: 849442
  2. Yazar: SÜMEYYE BÜŞRA SEVİLMİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİL DUBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: STEM, argümantasyon tabanlı öğrenme yaklaşımı, yarı deneysel desen, fen bilimleri, STEM, argumentation-based learning approach, quasi-experimental design, science
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmada argümantasyon tabanlı STEM uygulamaları ile işlenen ilkokul 3. sınıf fen bilimleri dersinin öğrencilerin akademik başarılarına, argümantasyon kullanım düzeyleri ile STEM'e yönelik algı ve tutumlarına, STEM kariyerlerine ilgilerine etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmanın uygulaması 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Afyonkarahisar ili merkezinde yer alan bir devlet ilkokulunun 3/B sınıfında gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen uygulanmıştır. Veri toplama araçları olarak Aktamış ve Hiğde (2017) tarafından hazırlanan“Argümantasyon Modeli Derecelendirme Ölçeği”; Knezek ve Christensen (1998) tarafından geliştirilen Gülhan ve Şahin (2016) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“STEM Algı Testi”; Guzey, Harwell ve Moore (2014) tarafından geliştirilen Aydın, Saka ve Guzey (2017) tarafından 4.-8. sınıf öğrencileri için Türkçe'ye uyarlanmış olan“STEM Tutum Ölçeği (STÖ)”; Tyler-Wood, Knezek ve Christensen (2010) tarafından geliştirilen Yerdelen, Kahraman ve Taş (2016) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“STEM Kariyer İlgi Ölçeği”; akademik başarı testi ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmada STEM uygulamalarının, öğrencilerin STEM mesleklerine ilgisini, algılarını ve tutumlarını olumlu yönde artırdığı belirlenmiştir. Uygulama sonunda öğrencilerin fen, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarını bütünleşik algıladıkları; argümantasyon tabanlı öğrenme yaklaşımı ve STEM uygulamalarını zevkli ve eğlenceli buldukları; argümantasyon tabanlı öğrenme yaklaşımı ve STEM uygulamalarının öğrencilerin fen bilimleri dersine karşı algı, tutum ve ilgilerine, argümantasyon kullanım düzeylerine, STEM'e yönelik tutum ve algılarına, STEM kariyerlerine ilgilerine, akademik başarılarına olumlu yönde katkıda bulunduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed to determine the effect of the 3rd grade primary school science course taught with argumentation-based STEM applications on students' academic achievement, their level of argumentation use, their perception and attitude towards STEM, and their interest in STEM careers. The implementation of the research was carried out in the 3/B class of State School, located in the city center of Afyonkarahisar, in the 2022-2023 academic year. In this research, a quasi-experimental design with a pretest-posttest control group, one of the quantitative research methods, was used. As data collection tools:“Argumentation Model Rating Scale”prepared by Aktamış and Hiğde (2017);“STEM Perception Test”, developed by Knezek and Christensen (1998) and adapted into Turkish by Gülhan and Şahin (2016); 4.-8. developed by Guzey, Harwell and Moore (2014) and published by Aydın, Saka and Guzey (2017).“STEM Attitude Scale (STÖ)”adapted to Turkish for 10th grade students;“STEM Career Interest Scale”developed by Tyler-Wood, Knezek and Christensen (2010) and adapted into Turkish by Yerdelen, Kahraman and Taş (2016); Academic achievement test and semi-structured interview form were used. In the study, it was determined that STEM implementations positively increased students' interest, perceptions and attitudes towards STEM professions. At the end of the application, it was determined that the students perceived the fields of science-technology-engineering-mathematics as integrated; They found the argumentation-based learning approach and STEM applications enjoyable and entertaining; It has been determined that argumentation-based learning approach and STEM implementations contribute positively to students' perceptions, attitudes and interests towards science course, their level of argumentation use, their attitudes and perceptions towards STEM, their interest in STEM careers, and their academic success.