21. yüzyıl becerileri öğretim programının ters yüz öğrenme yaklaşımı temele alınarak tasarlanması, uygulanması ve değerlendirilmesi
Design, implementation and evaluation of the 21st century skills curriculum based on the flip learning approach
- Tez No: 849514
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ EVRAN ACAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: 21. Yüzyıl Becerileri, Ters Yüz Öğrenme, Program Geliştirme, Öğretmen Adayı, 21st Century Skills, FLIP learning, Curriculum Development, Pre-service Teacher
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 296
Özet
Günümüzün dünyasında, başta teknoloji olmak üzere her alanda yaşanan hızlı gelişmeler; kişisel hayatın, iş dünyasının ve sosyal yaşamın tüm dinamiklerini kökten değiştirmektedir. Bu nedenle, 21. yüzyıl becerileri olarak adlandırılan yeni becerilerin tüm bireyler tarafından kazanılması bu yüzyıla uyum sağlayabilmek için kritik bir önem taşımaktadır. Bu doğrultuda bu çalışmanın amacı; eğitim fakültesindeki lisans programlarının kullanabileceği 21. Yüzyıl Becerileri Öğretim Programı geliştirmek ve bu program kapsamında öğretmen adaylarına 21. yüzyıl becerileri hakkında bir farkındalık oluşturmak ve onların mesleki yaşamlarının her alanında bu becerilere önem vermelerini sağlamaktır. Bu kapsamda 2021-2022 öğretim yılının bahar döneminde uygulanmak üzere eğitim fakülteleri için bir program geliştirme çalışması yürütülmüştür. Bu süreçte detaylı bir ihtiyaç analizi sürecinin ardından 21. Yüzyıl Becerileri Öğretim Programı'nın 21. yüzyıl öğrenme anlayışı ve ters yüz öğrenme yaklaşımı temele alınarak felsefesi, genel özellikleri ve genel hedefleri belirlenmiştir. Daha sonra ise 21. Yüzyıl Becerileri Öğretim Programı'nın kazanımları, içeriği, öğretme- öğrenme ve değerlendirme süreçleri oluşturulmuştur. Sonrasında 21. Yüzyıl Becerileri Öğretim Programı, bir eğitim fakültesi bünyesinde açılan bir seçmeli derste bir dönem boyunca öğretmen adaylarına uygulanmış ve süreç ile ürün değerlendirme yaklaşımları sayesinde program değerlendirilmiştir. Bu süreçte doküman analizi tekniği, 21. Yüzyıl Yeterlilikleri Ölçeği ve araştırmacı tarafından geliştirilen görüşme formları ve günlük formları olmak üzere farklı nicel ve nitel yöntemlerden birlikte faydalanıldığı için eş zamanlı karma desen-müdahale (deney) tasarımı araştırmanın metodolojisini oluşturmaktadır. Araştırmadan elden edilen nicel veriler SPSS 21.0 paket programı ile analiz edilirken araştırmanın nitel verileri için içerik analizi gerçekleştirilmiştir. 21. Yüzyıl Becerileri Öğretim Programı, planlandığı gibi uygulanabildiği için araştırmanın bulguları; öğretmen adaylarının 21. yüzyıl becerileri hakkında kazanımlarının ve farkındalıklarının arttığını ve birtakım kavram yanılgılarının düzeltildiğini, ters yüz öğrenme yaklaşımı kapsamında sınıf dışında paylaşılan araçların 21. yüzyıl becerileri kazanımını desteklediğini ve sınıf içi öğrenme sürecinde kullanılan aktif öğrenme yöntemlerinin de yaratıcı ve üst düzey bir sınıf atmosferi oluşturup beceri kazanımını desteklediğini ve öğretmen adaylarının 21. yüzyıl becerilerini derslerinde vurgulamaya çalışacaklarını göstermektedir. Sonuç olarak; 21. Yüzyıl Becerileri Öğretim Programı, eğitim fakültelerinde öğretmen adaylarının 21. yüzyıl beceri farkındalıklarını ve kazanımlarını geliştirmek için kullanılmalıdır. Ayrıca 21. yüzyıl becerilerinin her biri için veya farklı fakülteler ve yüksekokullar için ayrı öğretim programlarının geliştirilmesi ve bu becerilerin öğretmen adaylarının aldıkları diğer lisans derslerinde de vurgulanması ve 21. yüzyıl becerilerinin öğretimi üzerine daha fazla araştırmalar yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's world, rapid developments in every field, especially in technology, change all the dynamics of personal life, business world and social life dramatically. Therefore, it involves 21st century skills, whose acquisition by all individuals is of critical importance to be able to live in this century. In this regard, the aim of this study was to develop 21st Century Skills Curriculum that the undergraduate programs at the faculty of education can use, and to raise the awareness of pre-service teachers about 21st century skills within the scope of this program, and to ensure that they attach importance to these skills in every part of their professional life. In this context, a program development study was carried out for education faculties to be implemented in the spring semester of the 2021-2022 academic year. Following a detailed needs analysis process, the philosophy, the general features and the general objectives of the 21st Century Skills Curriculum were determined based on the 21st century learning and the FLIP learning approaches. Then, the gains, the content, the teaching-learning and the evaluation processes of the 21st Century Skills Curriculum were created. Afterwards, the 21st Century Skills Curriculum was applied to the pre-service teachers for a semester in an elective course opened within a faculty of education, and the curriculum was evaluated through process and product evaluation approaches. Thus, the concurrent mixed design based on intervention (experiment) was used in this study as diverse quantitative and qualitative methods, including document analysis technique, 21st Century Competencies Scale, interview forms and diaries developed by the researcher, were used together. While the quantitative data obtained from the research were analysed with the SPSS 21.0 package program, the content analysis was carried out for the qualitative data of the research. The 21st Century Skills Curriculum was implemented as planned, and the findings of the research indicated that the acquisition and the awareness of the pre-service teachers about 21st Century skills increased, that their misconceptions about 21st skills were corrected, that within the scope of the FLIP learning approach, the out-of-class instructional practices supported the acquisition of 21st Century skills, and the in-class learning methods enabled a creative and high-level classroom atmosphere, and that the pre-service teachers would try to emphasize 21st century skills in their future courses. In conclusion, the 21st Century Skills Curriculum should be used in education faculties in order to improve the acquisition and the awareness of the pre-service teachers about the 21st century skills. It is also recommended that various 21st century skills curriculums for each of the 21st century skills or for various faculties and colleges should be developed, these skills in other undergraduate courses taken by pre-service teachers should be emphasized, and further research on teaching 21st century skills should be conducted.