Çin'in ulusal güvenlik sorunlarının neorealizm perspektifinden analizi
Analysis of China's national security problems from the perspective of neorealism
  1. Tez No: 849518
  2. Yazar: EMRE MEMİŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAHİN ÇAYLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Çin, Ulusal Güvenlik, Neorealizm, China, National Security, Neorealism
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Araştırmanın temel amacı, Çin'in ulusal güvenlik sorunlarına yönelik politikalarının ve uluslararası ilişkilerdeki rolünün neorealizm çerçevesinde analiz edilmesidir. Çin'in güvenlik anlayışının tarihsel gelişimi neorealizm üzerinden incelenmiştir. Bu analiz de, neorealizmin uluslararası ilişkilerdeki güç dinamikleri ve devlet davranışlarına nasıl uygulandığı Çin örneği üzerinden irdelenmiştir. Araştırma, nitel analiz yöntemlerini kullanarak gerçekleştirilmiştir. Çin'in tarihî ve güncel politik belgeleri, liderlerin konuşmaları ve uluslararası ilişkiler literatürü detaylı bir şekilde incelenmiştir. Bu metodoloji, Çin'in güvenlik politikalarının derinlemesine anlaşılmasını sağlamıştır. Bulgular, Çin'in güvenlik politikalarının ve dış politika kararlarının neorealizmin temel prensipleriyle uyumlu olduğunu ortaya koymuştur. Bu politikaların hem bölgesel hem de küresel düzeyde güç dengesi üzerinde belirgin bir etkisi olduğu görülmüştür. Ayrıca, Çin'in uluslararası sistem içindeki rolünün ve bölgesel güvenlik sorunlarına yaklaşımının neorealizm çerçevesinde etkili bir şekilde analiz edilebileceği sonucuna varılmıştır. Bu araştırma, Çin'in ulusal güvenlik politikalarını ve uluslararası ilişkilerdeki rolünü anlama ve değerlendirme konusunda neorealizm teorisinin sağladığı kritik perspektifi ortaya koymaktadır. Çin'in gelecekteki güvenlik stratejilerinin ve uluslararası politikadaki konumunun bu teorik çerçevede daha iyi anlaşılması ve tahmin edilmesi mümkündür. Bu araştırmanın önemi, Çin'in hızla artan global etkisinin ve bölgesel güvenlik politikalarının derinlemesine anlaşılmasını sağlamaktadır. Çin, dünya siyasetinde giderek daha belirgin bir rol oynamakta ve uluslararası güç dengelerini etkilemektedir. Bu durum, hem bölgesel hem de küresel güvenlik açısından önemli sonuçlar doğurmakta ve dünya genelindeki politikaları şekillendirmektedir. Çin'in ulusal güvenlik anlayışını ve politikalarını anlamak, bu değişimleri ve etkilerini daha iyi kavramak için hayati önem taşımaktadır. Bu konunun seçilmesinin temel nedenlerinden biri, neorealizmin, devletlerin uluslararası sistemdeki davranışlarını anlamada güçlü bir teorik çerçeve sunmasıdır. Neorealizm, güç dengesi, güvenlik rekabeti ve devletlerarası ilişkiler gibi kavramlarla, Çin'in uluslararası arenadaki stratejilerini ve karar alma süreçlerini analiz etmek için ideal bir yaklaşım sağlar. Ayrıca, bu çalışma, Çin'in Tayvan, Hong Kong, Güney Çin Denizi ve Doğu Türkistan gibi önemli bölgesel meselelerdeki tutumunu daha iyi anlamak için de bir fırsat sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the research is to determine how China's security policies and its role in international relations can be understood within the framework of neorealism. The focus is on the evolution from realism to neorealism, the historical development of China's security approach, and the role of neorealism in this process. This analysis shows how neorealism applies to power dynamics and state behavior in international relations. The research was conducted using qualitative analysis methods. China's historical and current political documents, leaders' speeches and international relations literature were examined in detail. This methodology has provided an in-depth understanding of China's security policies. The findings revealed that China's security policies and foreign policy decisions are compatible with the basic principles of neorealism. These policies have been shown to have a significant impact on the balance of power at both regional and global levels. Additionally, it is concluded that China's role in the international system and its approach to regional security problems can be effectively analyzed within the framework of neorealism. This research reveals the critical perspective provided by neorealism theory in understanding and evaluating China's national security policies and its role in international relations. It is possible to better understand and predict China's future security strategies and its position in international politics within this theoretical framework. The importance of this research provides an in-depth understanding of China's rapidly growing global influence and regional security policies. China plays an increasingly prominent role in world politics and affects the international balance of power. This situation has important consequences for both regional and global security and shapes policies around the world. Understanding China's national security approach and policies is vital to better grasp these changes and their impacts. The main reason I chose this topic is that neorealism offers a strong theoretical framework for understanding the behavior of states in the international system. Neorealism provides an ideal approach to analyze China's strategies and decision-making processes in the international arena, with concepts such as balance of power, security competition, and interstate relations. Additionally, this study also provides an opportunity to better understand China's stance on important regional issues such as Taiwan, Hong Kong, the South China Sea and East Turkestan.