Çin'in enerji güvenliği politikalarının jeopolitik analizi: Orta Doğu örneği
Geopolitical analysis of China's energy security policies: The Middle East case
  1. Tez No: 849517
  2. Yazar: BEYZA ARIDİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAHİN ÇAYLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Çin, Orta Doğu, Enerji Jeopolitiği, Enerji Güvenliği, Enerji Diplomasisi, China, Middle East, Energy Geopolitics, Energy Security, Energy Diplomacy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Çin Halk Cumhuriyeti, Deng Xiaoping'in başlattığı 1978 yılı reformları ile birlikte önemli bir dönüşüm süreci yaşamaya başlamıştır. Dünya da bu dönüşümün dikkat çeken boyutu ise ekonomik büyüme olmuştur. Ekonomik büyümenin artması, Çin'in enerji talebini de sürekli artırmıştır ve Çin, 1993 yılında petrol ithalatçısı haline gelmiştir. Enerji ithalatının büyük bir bölümü Orta Doğu bölgesinden temin edilmektedir. Çin Halk Cumhuriyeti'nin büyümesinin temelinde üretim vardır ve üretimin devamlı olabilmesi için güvenli, temiz, kesintisiz bir enerji akışının olması gerekir. Çin'in artan enerji ihtiyacı, ulusal güvenlik meselesi haline gelmiştir ve çözümü de enerji güvenliğinin sağlanmasıyla mümkündür. Çin yönetimi, enerji güvenliğinin sağlanması ve enerji ihtiyacı için Orta Doğu ülkeleri ile kültürel, ekonomik, ticari ve siyasi ilişkilerini güçlendirmeye çalışmaktadır. Çalışmada, kuramsal çerçeve olan enerji jeopolitiğine dayanılarak Çin'in giderek artan enerji talebi karşısında Orta Doğu bölgesine jeopolitik yaklaşımı, enerji güvenliğini nasıl sağladığı ve enerji diplomasisi analiz edilmiştir. Çalışmanın amacı yükselen güç Çin'in artan enerji ihtiyacında Orta Doğu bölgesinin rolünün analiz edilmesidir. Çalışma kapsamında Çin'in ulusal enerji güvenliği politikalarının değişim ve dönüşümünde Orta Doğu bölgesinin stratejik önemi ve Çin'in artan enerji ihtiyacını hangi kaynaklardan sağladığı sorularına cevap aranmıştır. Araştırma kapsamında dünyada artan enerji ihtiyacında Orta Doğu bölgesinin önemi, dünya ve Çin için bir kez daha anlaşılmıştır. Çalışma sonucunda dünya güç dengelerinin değiştiği ve bu değişimde Çin Halk Cumhuriyetinin yükselen ekonomisi ile çok önemli bir yere sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Çin'in yükselen ekonomisiyle birlikte artan enerji ihtiyacının hem kendisi için hem de uluslararası enerji piyasası için ne kadar önemli olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The People's Republic of China started to experience a significant transformation process with the reforms initiated by Deng Xiaopin in 1978. The most striking dimension of this transformation in the world has been economic growth. Increasing economic growth has continuously increased China's energy demand and China became a net importer of oil in 1993. Most of the imports are from the Middle East region. The growth of the Chinese polity is based on production, and for production to be sustained, there must be a secure, clean, uninterrupted flow of energy. China's economic growth has become a national issue, and its solution is possible by ensuring energy security. The Chinese government is trying to strengthen cultural, economic, commercial and political relations with the Middle Countries to ensure energy security and energy needs. In the study, based on the theoretical framework of energy geopolitics China's geopolitical approach to the Middle East region in the face of increasing energy demand how it ensures energy security and energy diplomacy were analyzed. The aim of the study is to analyze the role of the Middle East region in the increasing energy needs of the rising power China. Within the scope of the study answers were sought to the questions of the strategic importance of the Middle East region in the change and transformation of China's national energy security policies and from which sources China provides its increasing energy needs. Whithin the scope of the research the importance of the Middle East region in the increasing energy needs in the world has been understood once again for the world and China. As a result of the study it has been concluded that the world power balances have changed and that the People's Republic of China has a very important place in this change with its rising economy. It has been understood how important China's increasing energy needs are both for itself and for the international energy market with its rising economy.