Öğretmenlerin bireysel yenilikçilik düzeyleri ile öğrenen okul algıları arasındaki ilişki
The relationship between teachers' individual innovation levels and learners' perceptions of the school
  1. Tez No: 849523
  2. Yazar: İREM UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SULTAN BİLGE KESKİNKILIÇ KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Yenilikçilik, Bireysel Yenilikçilik, Öğrenen Okul
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmada öğretmenlerin bireysel yenilikçilik düzeyleri ile öğrenen okul algıları arasındaki ilişki incelenmiştir. Ayrıca öğretmenlerin bireysel yenilikçilik düzeyleri ve öğrenen okul algılarının yaş, görev yapılan okul kademesi, görev yapılan kurumdaki öğretmen sayısı, mesleki kıdem, okul kıdemi ve öğrenim düzeyi değişkenleri açısından farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmıştır. Bu araştırma nicel bir araştırma olup tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini 2021-2022 eğitim öğretim yılında Hatay ili Antakya ilçesinde resmi anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapmakta olan 378 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri“Kişisel Bilgi Formu”,“Bireysel Yenilikçilik Ölçeği”ve“Okullarda Öğrenen Örgüt Ölçeği”uygulanarak toplanmıştır. Bu ölçek ve formlar öğretmenlerle yüz yüze görüşmelerle toplanmıştır. Spss programı ile veriler analiz edilmiş ve T-Testi, Anova, Welch Anova, Kruskal- Wallis, Korelasyon ve Regresyon testleri uygulanarak bulgular elde edilmiştir. Araştırma sonucunda öğretmenlerin bireysel yenilikçilik düzeylerinin yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin bireysel yenilikçilik düzeylerinin yaş, okul kademesi, mesleki kıdem, okul kıdemi, öğrenim düzeyi açısından farklılaşmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin öğrenen okul algılarının yüksek düzeyde olduğu ve yaş, görev yapılan kurumdaki öğretmen sayısı, mesleki kıdem, okul kıdemi ve eğitim durumu değişkenlerine göre farklılaşmadığı sonucu ortaya çıkmıştır. Öğretmenlerin öğrenen okul algılarının görev yapılan okul kademesine göre farklılaştığı bu farklılığın anaokulları ile diğer okul kademeleri arasında olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Anaokullarında görev yapan öğretmenlerin öğrenen okul algılarının diğer kademelerde görev yapan öğretmenlere göre daha yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin bireysel yenilikçilik düzeyleri ile öğrenen okul algıları arasındaki ilişki incelendiğinde arada %2 düzeyinde pozitif bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Fakat öğretmenlerin bireysel yenilikçilik düzeylerinin öğrenen okul algılarının bir yordayıcısı olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examined the relationship between teachers' individual levels of innovativeness and their perceptions of the learning school. The extent to which individual innovativeness levels contribute to teachers' perceptions of the learning school was investigated in addition to whether it differed in terms of age, grade level, number of teachers in the institution, professional seniority, school seniority, and education level variables. This research is quantitative and was conducted using the relational scanning model. The sample of the research consists of 378 teachers working in state kindergartens, primary schools, secondary schools, and high schools in Antakya district of Hatay province in the 2021-2022 academic year. The data were collected by applying the“Personal Information Form”,“Individual Innovativeness Scale”and“School Learning Organization Scale”. These scales and forms were collected through face-to-face interviews with teachers. Data were analyzed with the SPSS program and findings were obtained by applying T-Test, Anova, Welch Anova, Kruskal-Wallis, Correlation and Regression tests. As a result of the research, it was concluded that the individual innovativeness levels of teachers were high. It was shown that teachers' individual innovativeness levels do not differ in terms of age, grade level, professional seniority, school seniority, and educational level. It was revealed that teachers' perceptions of the learning school are at a high level and do not vary based on age, number of teachers in the institution, professional seniority, school seniority, and educational status. It was found that teachers' perceptions of the learning school differ according to the grade level they work at and that this difference exists between kindergartens and other grade levels. It was observed that teachers working in kindergartens have higher levels of learning school perceptions than teachers working in other levels. When the relationship between teachers' individual levels of innovativeness and their perceptions of the learning school was examined, it was concluded that there was a positive relationship at the level of 2%. However, it was concluded that teachers' individual levels of innovativeness were not a predictor of their perceptions of the learning school. KeyWords: Teacher, Innovation, IndividualInnovation, Learning School