Vergilendirmeye etkisi bakımından hukuki güvenlik ilkesi
The principle of legal security in terms of its impact on taxation
  1. Tez No: 849637
  2. Yazar: HİLAL CURA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA MIYNAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi, Vergileme İlkeleri, Vergileme Yetkisi, Vergi Hukuku, Hukuki Güvenlik İlkesi, Tax, Taxation Principles, Taxation Authority, Tax Law, The Principle of Legal Security
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Kamu gelirleri içerinde kamusal finansman kaynağı olan vergi en önemli gelir kaynağıdır. Toplumsal ihtiyaçların karşılanmasında devlet tarafından sunulan kamu hizmetlerinin yeterli, etkin ve düzenli olabilmeleri için toplumun ürettiği kaynakların en verimli şekilde kullanılması esastır. Devlet kamusal ihtiyaçların karşılanmasında toplumun ürettiği kaynakları vergilendirme yetkisini kullanarak elde etmektedir. Devletin egemenlik gücüne dayalı olarak vergi alma konusunda sahip olduğu hukuki ve fiili güç olan vergilendirme yetkisi sınırsız değildir. Hukuk devleti ilkesi gereğince, devletin egemen gücünün karşısında bireyin korunması esastır. Bireyin, hukuk kurallarının varlığı ile kendini güvende hissetmesi, bu kuralları önceden bilebilir olması hukuki güvenliğin sonucudur. İdarenin keyfi uygulamaları, hukuki güvenlik ilkesinin zedelenmesine yol açabilmekte, bireyin güven içinde yaşamasının önüne geçmekte ve gelecek kaygısına yol açmaktadır. Bu kapsamda, vergilendirmeye etkisi bakımından hukuki güvenlik ilkesinin incelenmesi vergi hukuku açısından önemlilik arz etmektedir. Bu öneme atfen hazırlanan çalışmanın ilk bölümde, vergi ve vergilendirme yetkisi kavramsal olarak ele alınmıştır. İkinci ve son bölümünde ise, sınırsız vergilendirme yetkisi olamayacağından hareketle vergilendirme Türkiye'de tabi olduğu anayasal ilkeler ve hukuki güvenlik ilkesi kapsamında değerlendirilmiş, hukuki güvenlik ilkesinin vergilendirmeye etkisi Anayasa Mahkemesi kararları ışığında ele alınmıştır. Çalışmada anayasal ilkeler bazında idarenin ihlallerinin değerlendirilmesi amaçlanmış, Anayasa Mahkemesi kararları analiz edilmiştir. Hukuki güvenlik ilkesine ve alt ilkelerine yönelik ihlallerin nasıl ve niçin en aza indirilmesine dair sonuç kısmında önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Taxes are the most important public financing source among public revenues. Efficient utilization of public resources is crucial to ensure the provision of adequate, effective, and consistent public services by the state to meet societal needs. The state acquires the resources produced by society to fulfill public needs through the utilization of taxation. The power of taxation, which refers to the lawful and actual authority of the state to impose taxes under its sovereignty, is not limited. Under the rule of law, it is essential to protect the individual against the sovereignty of the state. The fact that an individual feels secure in the presence of legal rules and can anticipate these rules is the result of legal security. Arbitrary treatments of the administration cause damage to the principle of legal security, thus preventing individuals from living safely and creating future anxiety in individuals. Accordingly, the examination of the principle of legal security in terms of its impact on taxation is important for taxation law. The first section of the current study, prepared with this in mind, deals conceptually with tax and taxation authority. In the study's second and final section, considering that there cannot be unlimited taxing power, the evaluation of taxation in Türkiye is conducted within the framework of constitutional principles and the principle of legal security and the impact of the principle of legal security on taxation is discussed by examining the decisions of the Constitutional Court. The study seeks to assess the breaches of the administration in light of constitutional principles and examine the decisions of the Constitutional Court. The conclusion provides recommendations on how and why violations of the principle of legal security and its sub-principles should be minimized.