Sanayisizleşme, yapısal dönüşüm ve sürdürülebilir ekonomik büyüme: Türkiye analizi
De-industrialization, structural transformation and sustainable economic growth: Analysis for Türkiye
- Tez No: 849682
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH KOÇAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Yapısal Dönüşüm, Sanayisizleşme, Asimetri, Eş-bütünleşme, Economic Growth, Structural Transformation, Deindustrialization, Asymmetry, Co-integration
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Sanayisizleşme, imalat sanayi istihdam payında ve imalat sanayi katma değer payında gözlemlenen düşüşe işaret eden bir yapısal dönüşüm süreci olarak tanımlanmaktadır. Küreselleşme sürecinde, sanayisizleşme önce gelişmiş sonra gelişmekte olan ülkelerde farklı dönüşüm süreçleri ile ortaya çıkmıştır. Bu nedenle sanayisizleşme, yapısal dönüşüm ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkileri ülkelere özgü açıklayabilmek kritik politik sonuçlar sağlayabilir. Bu kapsamda tezin amacı, Türkiye'de yapısal dönüşüm süreci ve sanayisizleşmenin ekonomik büyüme üzerine uzun vadeli etkisini incelemektir. Sanayisizleşme ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki 1980-2020 dönemi için beşerî sermaye, kentleşme, küreselleşme, dışa açıklık, finansal gelişme ve toplam faktör verimliliği kontrol değişkenleri ile araştırılmıştır. Tahmin sürecinde, doğrusal olmayan gecikmesi dağıtılmış otoregresif (NARDL) model yaklaşımı kullanılmıştır. Tahmin sonuçları Türkiye'de sanayisizleşme ve ekonomik büyüme arasında uzun dönemli asimetrik bir ilişkiyi göstermektedir. Bu ilişkiye göre, uzun dönemde, imalat sanayi istihdam payında ve imalat sanayi katma değer payında meydana gelen azalış şoklarının ekonomik büyüme üzerinde negatif etkisi, artış şoklarının pozitif etkisinden daha büyüktür.
Özet (Çeviri)
Deindustrialization is defined as a structural transformation process that refers to the decline in the manufacturing industry employment share and the manufacturing industry value added share. In the process of globalization, deindustrialization has emerged through different transformation processes, first in developed and then in developing countries. Therefore, being able to explain the relationships between deindustrialization, structural transformation and economic growth country-specifically can provide critical political results. In this context, the aim of the thesis is to examine the long-term effects of the structural transformation process and deindustrialization on economic growth in Turkey. The relationship between deindustrialization and economic growth is investigated with the control variables of human capital, urbanization, globalization, openness, financial development, and total factor productivity for the period 1980-2020. In the estimation process, a non-linear distributed lag autoregressive (NARDL) model approach is used. Estimation results show a long-term asymmetric relationship between deindustrialization and economic growth in Turkey. According to this relationship, in the long run, the negative impact of the decrease shocks in the manufacturing industry employment share and the manufacturing industry value added share on economic growth is greater than the positive impact of the increase shocks.