Doğal gaz kullanımımın şehirleşme üzerine etksinin coğrafi bilgi sistemi yardımıyla incelenmesi
Assesment of the effect of natural gas use on urbanization using geographic information systems
  1. Tez No: 849770
  2. Yazar: ZEHRA ERSÖZ KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi Kullanım/Arazi Örtüsü, Doğal Gaz, Sentinel-2A, Hava Kirliliği, PM10 ve SO2, Land Use/Land Cover, Natural Gas, Sentinel-2A, Air Pollution, PM10 and SO2
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafi Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Ülkemizde hızla artan nüfus, insanların enerjiye olan taleplerini de her geçen gün arttırmaktadır. Daha temiz bir hava ve fosil yakıtları azaltmak için temiz bir yakıt olan doğal gaza olan yönelim de artmaktadır. Çalışmada, 2017 ile 2022 yılları arasında Van ili Edremit ilçesi'nin doğal gaz kullanımına başlamasıyla birlikte ilçenin hava kalitesinde meydana gelen değişimler incelenmiştir. Doğal gaz kullanımının diğer yakıtlara göre daha ekonomik ve daha rahat kullanıma sahip olması insanların doğal gaza olan taleplerini de her geçen gün arttırmaktadır. Çalışmada, Corine 2012 ile 2018 yıllarına ait veriler kullanılarak arazi kullanımı/arazi örtüsü değişimi incelenmiştir.2018 yılından 2022 yılına kadar olan Sentinel2A uydu görüntüleri kullanılarak bu yıllar arasındaki değişimi belirlemek amacıyla sınıflandırma yapılmıştır. Bu veriler kullanılarak arazi örtüsünde meydana gelen değişimler ve kentleşmenin hangi bölgelerde geliştiği incelenerek Postgresql yardımıyla sorgulamalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The need for energy is constantly rising due to our nation's fast growing population. In an effort to minimize dependency on fossil fuels and attain cleaner air, there is a growing trend towards natural gas, a clean fuel. This study looks at how the Edremit District of Van Province's air quality changed when natural gas usage was implemented between 2017 and 2022. The rising demand is also being fueled by natural gas's affordability and ease of use in comparison to other fuels. Changes in land use and land cover were examined using Corine data spanning the years 2012 to 2018. Sentinel-2A satellite photos from 2018 to 2022 were classified in order to identify any changes that occurred over these years. These data were used to examine changes in land cover and the areas that are becoming more urbanized.