Dijital girişimcilik örneği olarak sosyal medya içerik üreticileri ve vergilendirilmesi
Social media content producers as an example of digital entrepreneurship and its taxation
  1. Tez No: 849885
  2. Yazar: ÇİMEN TEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CİHAT KARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital girişimcilik, sosyal medya, içerik üretmi, vergilendirme, Digital entrepreneurship, social media, content production, taxation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte web siteleri ve mobil uygulamalar bir pazarlama alanı haline gelmiştir. Birçok işletme, idari maliyetleri azalttığı için pazarlama faaliyetlerini ve satış süreçlerini tercih etmektedir. Pazarlama faaliyetleri denince akla ilk gelen şey reklamdır. Ürün reklamlarından ve popüler içerik oluşturuculardan gelen bilgiler önemli maliyetler yaratmış ve bu maliyetler artık geleneksel reklam tanımını aşmıştır. Sosyal medya içerik oluşturucularının genellikle gerçek kişiler olması ve fatura kesmek zorunda olmamaları, hem işletmeler için maliyet sorunları, hem de hükümetler için vergi sorunları yaratmaktadır. Sosyal medyadaki en popüler insanlardan bazılarının içerik üreterek para kazanmayı kendilerine iş edindiği tahmin edilebilir bir gerçektir. Dünya giderek dijitalleştikçe, sosyal medyada içerik üretmek ve bu içeriklerden para kazanmak da yaygınlaşmıştır. Bu çalışmada ülkemizde ve çeşitli ülkelerde sosyal medyada içerik üreten gerçek ve tüzel kişilerin gelirlerinin nasıl vergilendirildiği araştırılmıştır. Literatür taraması ve hukuki inceleme, tüm dünyada vergi sorunlarının olduğunu ortaya çıkarmıştır. Türkiye'de 2022 yılında çıkarılan vergi düzenlemelerine göre bu kişilerin gelirlerinin yüzde 15'i vergilendirilmektedir. Ancak vergi sorunlarının devam ettiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
With the spread of the Internet, websites and mobile applications have become a marketing area. Many businesses prefer marketing activities and sales processes because it reduces administrative costs. When it comes to marketing activities, the first thing that comes to mind is advertising. Information from product advertisements and popular content creators has created significant costs that now exceed the traditional definition of advertising. The fact that social media content creators are generally real people and do not have to issue invoices creates both cost problems for businesses and tax problems for governments. It's a predictable fact that some of the most popular people on social media make it their business to make money by creating content. As the world becomes increasingly digital, producing content on social media and making money from this content has become common. In this study, it was investigated how the income of real and legal persons who produce content on social media in our country and in various countries is taxed. Literature review and legal review revealed that there are tax problems all over the world. According to the tax regulations enacted in Turkey in 2022, the income of these people is taxed at 15 percent. However, it seems that tax problems continue.