Etlik piliç üretiminde kullanılan farklı altlık materyallerinin verim performansı ve altlık kalitesine etkisi
Effect of different litter materials on broiler performance and litter quality
  1. Tez No: 849939
  2. Yazar: HÜSEYİN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAMER ÇAĞLAYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: altlık, etlik piliç, odun talaşı, performans, pirinç kavuzu, broiler, litter, performance, rice hulls, wood shavings
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışma, kaba odun talaşına alternatif olarak kullanılan pirinç kavuzunun etlik piliç verim özellikleri ve altlık kalitesine etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma özel bir işletmeye ait iki broiler yetiştirme kümesinde (çeltik ve talaş altlıklı) gerçekleştirilmiştir. Hayvan materyali olarak çeltik kümesinde 20640 adet ve talaş kümesinde ise 20720 adet günlük yaşta ticari etlik erkek dişi karışık civcivler (Ross 308) kullanılmıştır. Çalışmada canlı ağırlık, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, sıcaklık, nem, altlık pH, altlık ıslaklığı, altlığın kekleşme düzeyi, ayak taban yastığı lezyonu, ölüm ve ıskarta oranları, transport sırasındaki ölüm oranı, göğüs, baget ve ayak amonyak yanığı, karkas ağırlığı ve karkas randımanı gibi parametreler incelenmiştir. Tüm üretim dönemi süresince canlı ağırlık üzerine altlığın etkisine bakıldığında genel olarak çeltik grubunun daha yüksek canlı ağırlığa sahip olduğu belirlenmiştir. Başlangıçtan itibaren üretim döneminin sonuna kadar olan 42 günlük sürede çeltik grubu talaş grubundan daha az yem tüketmiştir. Yemden yararlanma oranı değerleri çeltik ve talaş gruplarının her ikisinde aynı oranda tespit edilmiştir. Altlıkta 42. günde pH değerleri çeltik grubunda talaş grubundan daha düşük olarak tespit edilmiştir. Üretim dönemi sonunda, altlığın kekleşme düzeyine altlık materyalinin etkisi önemsiz bulunmuştur. Ayak taban yastığı lezyonu görülme oranı çeltik grubunda talaş grubundan daha düşük olarak tespit edilmiştir. Ölüm, ıskarta ve toplam oranları yönünden yapılan incelemede 0-42 gün boyunca çeltik ve talaş grupları arasında istatistiki farklılık tespit edilememiştir. Transport sırasındaki ölüm oranları yönünden yapılan karşılaştırmada gruplar arasında istatistiki olarak farklılık bulunmamıştır. Göğüs, baget ve toplam amonyak yanığı değerleri çeltik grubunda daha yüksek bulunmuştur. Buna karşılık talaş grubunun ayak amonyak yanığı değeri çeltik grubundan daha yüksek tespit edilmiştir. Karkas ağırlığı ve karkas randımanı yönünden yapılan karşılaştırmada gruplar arasında istatistiki olarak farklılık bulunamamış ancak çeltik grubundaki değerlerin daha fazla olduğu belirlenmiştir. Bu araştırma sonuçlarına göre, pirinç kavuzunun etlik piliç verim özellikleri ve altlık kalitesine olumlu etkisi olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte fiyat ve elde edilme imkânlarına bağlı olarak odun talaşı yerine pirinç kabuğunun da altlık olarak kullanılabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the effect of rice hulls, used as an alternative to wood shavings, on broiler chicken productivity characteristics and litter quality. The research was conducted in two broiler houses (litter with rice hulls and wood shavings) of a private enterprise. As animal material, day old commercial broiler mixed male and female chicks (Ross 308) were used 20640 in the broiler house with rice hulls and 20720 in the broiler house with wood shavings. Parameters such as live weight, feed consumption, feed conversion ratio, temperature, humidity, litter pH, litter wetness, litter caking level, footpad lesion, mortality and discard rates, mortality rate during transportation, ammonia burns on breast, drumstick and foot, carcass weight and carcass yield were examined in the study. When the effect of litter on body weight during the whole production period was analyzed, it was determined that the rice hulls group had a higher body weight in general. During the 42-day period from the beginning to the end of the production period, the rice hulls group consumed less feed than the wood shavings group. Feed conversion ratio values were determined at the same rate in both rice hulls and wood shavings groups. The pH values in the litter were lower in the rice hulls group than in the wood shavings group on day 42. At the end of the production period, the effect of litter material on the caking level was found to be insignificant. The incidence of footpad lesions was lower in the rice hulls group than in the wood shavings group. No statistical difference was found between rice hulls and wood shavings groups during 0-42 days in terms of mortality, discard and total rates. There was no statistical difference between the groups in terms of mortality rates during transportation. Breast, drumstick and total ammonia burn values were found to be higher in the rice hulls group. On the other hand, the foot ammonia burn value of the wood shavings group was determined to be higher than the rice hulls group. In the comparison made in terms of carcass weight and carcass yield, no statistical difference was found between the groups, but it was determined that the values in the rice hulls group were higher. According to the results of this study, it was determined that rice hulls had a positive effect on broiler yield characteristics and litter quality. However, it can be said that rice hulls can be used as litter instead of wood shavings depending on price and availability.