İç denetimde müzakere yetkinliğinin geliştirilmesine yönelik bir araştırma: Harvard Müzakere Modeli ölçeği
A study on developing negotiation competence in internal audit: The Harvard Negotiation Model scale
  1. Tez No: 849954
  2. Yazar: MUSTAFA AKKÖPRÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN KARABACAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Harvard müzakere modeli, iç denetim, müzakere, denetlenen birim, Harvard negotiation model, internal audit, negotiation, audited unit
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denetim ve Risk Yönetimi (Disiplinlerarası) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
İç denetçiler denetim görevlerini yerine getirirken, denetlenen birimlerle iletişim ve etkileşim halinde bulunmaktadır. Bu durum iç denetçilerin müzakere alanını belirlemektedir. İç denetçiler müzakere yetkinliklerini kullanarak denetlenen birim ile ilişkilerinin yönetilmesini ve kurum içinde güvence faaliyetlerini yerine getirirken daha işbirlikçi bir ortam oluşturabilmesini sağlamaktadır. Ayrıca, iç denetçiler başarılı müzakereler yürüterek kuruma değer katma görevinin daha sağlıklı olarak yerine getirebilmesine olanak sağlamaktadır. Bu çalışmada Harvard Müzakere Modelinin temel bileşenleri olan kişilerin sorunlardan ayrılması, pozisyonların yerine ihtiyaçlara odaklanılması, karşılıklı kazanç için seçeneklerin üretilmesi, nesnel ölçütler kullanmada ısrarcı olunması ilkeleri iç denetçiler perspektifinden incelenmiştir. Çalışma kapsamında Müzakere Endeksi Modeli, iç denetçilerin denetlenen birim çalışanlarıyla gerçekleştireceği müzakerelere uyarlanmış ve iç denetçilere yönelik uygulanan anket ile ölçülmüştür. Anket sonuçlarına göre iç denetçilerin müzakere becerileri tespit edilmeye çalışılmış ve sonuçları yorumlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, ülkemizde kamuda görevli iç denetçilerin denetlenen birim yöneticileri ve çalışanlarıyla gerçekleştirdiği etkileşimlerde genellikle müzakere becerilerine sahip oldukları ve iç denetçilerin demografik özelliklerine göre genel olarak bir farklılık bulunmadığı bulgusuna ulaşılmıştır. Ayrıca, performans denetimi gerçekleştiren iç denetçilerde müzakere becerilerinin daha fazla kullanıldığı, uygunluk denetimi gerçekleştiren iç denetçilerde müzakere becerilerinin ise daha az kullanıldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Internal auditors communicate and interact with the audited units while performing their audit duties. This situation determines the negotiation area of internal auditors. Internal auditors use their negotiation competencies to manage their relationships with the auditee and create a more collaborative environment while performing assurance activities within the organization. In addition, by conducting successful negotiations, internal auditors enable them to fulfill their duty to add value to the organization in a healthier way. In this study, the principles of separating people from problems, focusing on needs instead of positions, generating options for mutual gain, and insisting on using objective criteria, which are the basic components of the Harvard Negotiation Model, are examined from the perspective of internal auditors. Within the scope of the study, the Negotiation Index Model was adapted to the negotiations of internal auditors with the employees of the audited unit and measured with a questionnaire applied to internal auditors. According to the survey results, the negotiation skills of internal auditors were tried to be determined and the results were interpreted. According to the results of the research, it was found that internal auditors working in the public sector in Turkey generally have negotiation skills in their interactions with the managers and employees of the audited units and that there is no difference in general according to the demographic characteristics of internal auditors. In addition, it has been determined that negotiation skills are used more by internal auditors performing performance audits, while negotiation skills are used less by internal auditors performing compliance audits.