Kent kimliği ve kuruluşundan günümüze metropolleşme süreci içinde İstanbul'un kimlik analizi
City identity and identity analysis of İstanbul from foundation to a development towards metropolitan of today
- Tez No: 84996
- Danışmanlar: PROF. DR. EMRE AYSU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kent Kimliği, Kimlik, İstanbul, Mekân Organizasyonu, Ütopyalar
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 604
Özet
XI OZ/OZET * ÇALIŞMANIN AMACI: Kentlerin yapısal, sosyal ve bireysel dokusu üzerinde; göç girdileri ile meydana gelmeye başlayan değişiklikler; onların özlerini zedelemeye ve kimliklerini değiştirmeye başladığından;“Kimlik”ve“Kimliksizlik”sorunsalına, gerçekçi ve bilimsel bir yaklaşım getirerek, bu paradoks çözülmeye çalışılmıştır. * ÇALIŞMANIN SINIRLARI: Küçük obalardan günümüze, gerek vaziyet alış, gerekse üstlendikleri roller doğrultusunda; ortak Hemşehrilik Bilinci ve Belleği' nin Kişilik ve Kimlik kazandırdığı kentler, çalışma alanımızdır. Analitik örnek olarak İstanbul seçilmiştir. Kuruluşundan itibaren, İstanbul'da iskân eden çeşitli uygarlıklar; bu uygarlıkların etik ve etnik yapılan ile kültürel dokuları, sosyal ve kurumsal mekân organizasyonları incelenerek; kimliği oluşurken hangi kentlerden ve hangi ülkelerden, ne tür düşünce akımlarından ve ne tür dünya görüşlerinden etkilendiği araştırılmıştır. * ÇALIŞMANIN TANITILMASI: Çalışmanın I.Bölünrunde: Tarihi niteliği olan ve özellikle Başkent kimliği taşıyan kentlere genel bir bakışla, benzer kimlik değişimleri aranarak çalışmanın tanıtılması yapılmış; amacı ve paradokslar ortaya konmuş; çalışmanın sınırlan belirlenmiş; kuramsal ve kavramsal yapı ortaya konarak, psikoloji'nin temeli olan“Benlik/Kişilik, Karakter/ Kimlik”öğeleri incelenmiş; görsel, analogy ve feedback modelleri ile“Birey”Kimliği ile“Kent”Kimliği karşılaştınlmıştır. Kentlerin/Yerel Yerleşimlerin, kendilerine özgü kimlik/ kişilik taşıdıkları; kişiliksizlik ve kimliksizlik olarak tanımlanan sarsıntılı dönemlerin, bir geçiş dönemi kritik süreci olduğu; kentin farklı bir kimliğe bürfinme aşaması yaşadığı, HİPOTEZ olarak sunulmuştur. Çalışmanın n.Bölümü'nde: Yöntem ve Uygulama'da; bir ticaret kenti kimliğiyle kurulan ve çevre siteleri hinterlandına alarak başkentleşen analitik model İstanbul'un, kuruluşundan günümüze kadar geçirdiği 5 ayn dönemdeki kritik süreçler, çeşitli sosyo-kültürel ve planlama akımlannın ışığında detaylı şekilde incelenmiştir. Çalışmanın III.Bölümü'nde: Analizlenen örnek, analogy ve tümevanm metodlan ile irdelenmiş; İstanbul'un çok sesliliğinin ortaya koyduğu renkli/mozaik dokusunun; kentin kimliği üzerindeki etkileri, avantaj ve dezavantajlan ile karşılaştınlırken; kaybedilen değerler, yeni kazamlan imgeler ve gelecekteki kimliğin sinyalleri tartışmaya açılarak Hipotezin uyarlanması tamamlanmış; sonuç üzerinde önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
xu ABSTRACT * OBJECTIVE: As the modifications which started to rise as a result of migration entries, on the structural, social and individual nature of the cities started to damage their natures and change their personalities; this paradox was tried to be solved by using a realistic and scientific approach to the matters of“Identity”and“loss of identity”. * SCOPE: Our study field is the cities acquired Personality and Identity through Compatriotism Consciousness and Memory depending on their acts and roles, from nomads' small living areas up to today. Istanbul was chosen as an analytic pattern. It was researched that, which cities and countries, and what kind of thoughts and life conceptions influenced it during formation of its identity by analyzing the various civilizations settled in Istanbul, and ethic and ethnic specifications, cultural natures and social and organizational spaces of such civilizations as well. * INTRODUCTION: In the 1st Chapter: With a general view to the cities having historical aspects and especially to those bearing an identity of being a capital city, it was aimed to present the study by scanning similar identity modifications; its aim and the paradoxes were displayed; elements of“Ego/Personality, Character/Identity”being the basics of psychology were analyzed;“Individual”Identity and“City”Identity were compared using the visual, analogy and feedback models. It was presented as a HYPOTHESIS that Cities/Local Settlements have peculiar identity/personality; the eras defined as of having no identity or personality are critical period of transition eras; and that the city lives a phase of passing into a different identity. In the 2nd Chapter: In Method and Application; the critical periods in 5 different eras, which the analytical pattern Istanbul founded with an identity of trade city and became a capital city by taking the cites around into its hinterland, lived till obtaining the identity of an Galactic City, were analyzed in details under the lights of various socio-cultural systems. In the 3rd Chapter: Analytical pattern was analyzed using analogy and induction methods; and the adaptation of hypothesis was completed via presenting the values which were lost, the images acquired and the signals of the identification in the future to a discussion while comparing the colorful/mosaic structure displayed by the cosmopolitical nature with its effects on the identity of the city in future, advantage and disadvantages. Key Words : City Identity, Identity, Istanbul, Space Organization, Utopias