Çalışanların örgütsel güven ve bağlılık algılarının etik olmayan örgüt yanlısı davranışlarla ilişkisi: Bir nicel araştırma
The relationship of employees' perceptions of organizational trust and commitment with unethical pro-organizational behaviors: A quantitative research
  1. Tez No: 849965
  2. Yazar: ŞÜHEDA TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DİKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Güven, Örgütsel Bağlılık, Etik Olmayan Örgüt Yanlısı Davranışlar, Organizational Trust, Organizational Commitment, Unethical Pro-Organizational Behaviors
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bireylerin eylemleri ve davranışları, sosyal hayatı etkilediği gibi çalışma hayatını da etkilemektedir. Bu davranışlar örgüt kültürü ve normlarına uygun olmak durumundadır. Ancak daha da önemlisi, hukuka, toplum tarafından genel kabul görmüş normlara ve ahlâkî ilkelere, hatta küresel düzeyde benimsenmiş ilke ve normlara da aykırı olmamalıdır. Örgütsel davranış araştırmalarında, örgüte zarar vermek amacıyla yapılan etik dışı davranışların yanı sıra, örgüt için fayda sağlamak amacıyla yapılmış davranışlar da araştırılmaktadır. Çalışanları, etik olmayan örgüt yanlısı davranışlara yönelten faktörler incelenmektedir. Bu araştırmalarda örgütsel bağlılık, örgütsel özdeşleşme ve olumlu karşılıklılık inançları gibi örgütsel güvenden doğan faktörler ön plana çıkmaktadır. Bu çalışma örgütsel güven, örgütsel bağlılık ve etik olmayan örgüt yanlısı davranış kavramlarına odaklanmıştır. Çalışmada öncelikle bu kavramların boyutları, unsurları ve bileşenlerinin incelendiği bir teorik çerçeve sunulmuştur. Bu çalışmanın amacı çalışanların örgütsel güven ve örgütsel bağlılık algılarının etik olmayan örgüt yanlısı davranışlarla ilişkisini analiz etmektir. Konya ilindeki banka çalışanlarına uygulanan bu nicel araştırma, basit rastgele örnekleme yoluyla anket yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Temel amaca bağlı olarak bir araştırma modeli ve bu modele göre hipotezler oluşturulmuştur. Araştırmaya 418 banka çalışanı katılmıştır. IBM SPSS 22 ve IBM AMOS 26 programları ile verilerin analizi yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre, banka çalışanlarının örgütsel güven ve örgütsel bağlılık algıları ile etik olmayan örgüt yanlısı davranışları arasında istatistiksel bakımdan anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Individuals' actions and behaviors affect working life as well as social life. These behaviors must be by the organizational culture and norms. But more importantly, it should not be against the law, the norms and moral principles generally accepted by society, and even the principles and norms adopted at the global level. In organizational behavior research, behaviors committed to benefit the organization are also examined in addition to unethical behaviors intended to harm the organization. Factors that lead employees to unethical pro-organizational behavior are analyzed. In these studies, factors arising from organizational trust such as organizational commitment, organizational identification, and positive reciprocity beliefs come to the fore. This study focused on the concepts of organizational trust, organizational commitment, and unethical pro-organizational behavior. In the study, firstly, a theoretical framework is presented in which the dimensions, elements, and components of these concepts are examined. The purpose of this study is to analyze the relationship between employees' perceptions of organizational trust and organizational commitment and unethical pro-organizational behaviors. This quantitative research applied to bank employees in Konya was conducted using the survey method through simple random sampling. Depending on the main purpose, a research model and hypotheses were created based on this model. 418 bank employees participated in the research. Data analysis was carried out with IBM SPSS 22 and IBM AMOS 26 programs. According to the research findings, it was determined that there was a statistically significant and positive relationship between bank employees' perceptions of organizational trust and organizational commitment and their unethical pro-organizational behaviors.