Matematik öğrenme güçlüğü (diskalkuli) ile ilgili çalışmaların bibliyometrik ve sistematik olarak derlenmesi
Bibliometric and systematic review of studies on mathematics learning disabilities (dyscalculia)
- Tez No: 849978
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: diskalkuli, öğrenme güçlüğü, matematik öğrenme güçlüğü, sistematik inceleme, bibliyometrik inceleme, dyscalculia, learning disability, math learning disability, systematic review, bibliometric review
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu çalışmada diskalkuli alanındaki birçok çalışmanın tek çalışma olarak literatüre kazandırılması amaçlanmıştır. Bununla birlikte araştırmacılara birçok çalışmaya aynı anda ulaşma fırsatı sunulması da amaçlanmıştır. Yöntem: Bu araştırmada birçok çalışmayı tek çalışma olarak sunmak için sistematik ve bibliyometrik derleme tercih edilmiştir. Araştırmada makaleler Web of Science veri tabanından elde edilmiştir. Toplamda 131 çalışmaya ulaşılmıştır. 131 çalışmadan yöntem bölümü olmayan 41 çalışma çıkarılmış ve 90 çalışma analiz edilmiştir. Çalışmalar Excell ve VosViwer programları yardımıyla analiz edilmiştir. Bulgular: Elde edilen sonuçlara göre en fazla çalışmanın 2016 ve 2018 yıllarında gerçekleştiği gözlemlenmiştir. Veri analiz yöntemlemlerinden çoğunlukla ANOVA (SPSS) ile analizin tercih edildiği gözlemlenmiştir. Çalışmalarda en çok tercih edilen yöntemin deneysel araştırma olduğu, en az eylem araştırması, korelasyonel araştırma ve durum çalışması olduğu ortaya konmuştur. Makaleler veri toplama araçlarına göre incelendiğinde; genel olarak tek bir araçtan ibaret olmadığı ve birden çok aracın bir arada kullanılmasıyla verilere ulaşıldığı gözlemlenmiştir. Araştırmalara dahil edilen birey yaşının, 8 ile 10 yaş arası bireyler olduğu ve 60 kişi ile 90 kişi aralığında olduğu ortaya konmuştur. Araştırmaya dahil edilen bireylerin en az 1 tanesinin en fazla 183 tanesinin diskalkuli riskli olarak tanılandığı gözlemlenmiştir. Diskalkuli ile ilgili yayınlanmış makaleler diskalkuli tanılama ve müdahale yöntemlerine göre incelendiğinde; en fazla standartlaştırılmış matematik başarı testinin en az ise mAMAS, MaLT and HGRT ortak analizinin, Raven's Standard Progressive Matrices Testinin ve bireysel yetenek testinin kullanıldığı görülmektedir. Bibliyografik verilere göre, diskalkuliyle ilgili yapılan çalışmaların; yazarlar arası iş birliği ve kaynakçaları arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda en çok iş birliği yapan ilk üç yazarın David C. Geary, Hoard Mary K. ve Lara Nugent. olduğu görülmektedir. Ayrıca atıf sayısının yani kaynakça ilişkisinin en çok olduğu ve en geniş ağdan oluşan en büyük üç makalenin, Mazzocco, Landerl ve Wilson olduğu ortaya konmuştur. Sonuçlar: Diskalkuliyle ilgili derleme çalışmaları incelenip çalışmalarda yıl sınırlandırmalarına bakıldığında çalışmaların çoğunda dahil edilecek yayınların belirlenmesinde yılın sınırlandırıldığı görülmektedir. Diskalkuliyle ilgili yapılan derlemelerde bu çalışmaya benzer olarak PRISMA yöntemi kullandığı da görülmektedir. Bu çalışmadaysa yıl sınırlaması bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it was aimed to bring many studies in the field of dyscalculia to the literature as a single study. In addition, it is also aimed to provide researchers with the opportunity to access many studies at the same time. Method: In this research, systematic and bibliometric review was preferred to present many studies as a single study. The articles were obtained from the Web of Science database. A total of 131 studies were reached. Out of 131 studies, 41 studies without method section were excluded and 90 studies were analysed. The studies were analysed with the help of Excell and VosViwer programs. Findings: According to the results obtained, it was observed that the most studies were carried out in 2016 and 2018. It was observed that ANOVA (SPSS) was mostly preferred among the data analysis methods. It was revealed that the most preferred method in the studies was experimental research, while the least preferred methods were action research, correlational research and case study. When the articles were analysed according to data collection tools, it was observed that there was not only a single tool in general and data were obtained by using multiple tools together. The age of the individuals included in the research was found to be between 8 and 10 years old and between 60 and 90 individuals. It was observed that at least 1 and at most 183 of the individuals included in the study were diagnosed as having dyscalculia risk. When the published articles on dyscalculia are examined according to dyscalculia diagnosis and intervention methods, it is seen that the standardised mathematics achievement test is used the most, and mAMAS, MaLT and HGRT joint analysis, Raven's Standard Progressive Matrices Test and individual ability test are used the least. According to the bibliographic data, the relationship between the collaboration between authors and bibliographies of the studies on dyscalculia was examined. As a result of this examination, it is seen that the first three authors who collaborate the most are David C. Geary, Hoard Mary K. and Lara Nugent. In addition, it was revealed that the three largest articles with the highest number of citations and bibliographical relationship and the largest network were Mazzocco, Landerl and Wilson. Conclusions: When the review studies on dyscalculia are examined and the year limitations in the studies are examined, it is seen that the year is limited in determining the publications to be included in most of the studies. Similar to this study, it is also seen that PRISMA method is used in the reviews on dyscalculia. In this study, there is no year limitation.