Yükseköğretim öğrencilerinin etik davranış kodları
Higher education students' ethical codes of conduct
  1. Tez No: 850004
  2. Yazar: DOLUNAY YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SENAR ALKIN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrencilerin Etik Davranış Kodları, Öğrenci Hakları, Öğrenci Sorumlulukları, Akademik/Akademik Olmayan Haklar ve Sorumluluklar, Students' Ethical Codes of Conduct, Student Rights, Student Responsibilities, Academic/Non-Academic Rights and Responsibilities
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Yükseköğretim kurumları, amaçlarını yansıtan kurum politikaları ve ülkenin mevcut yasaları doğrultusunda bünyelerine dahil olan bütün paydaşlarına birtakım hak ve sorumluluklar yüklemektedir. Üniversite öğrencileri de, yükseköğretim kurumlarının birer parçası olarak bu hak ve sorumluluklara sahiptirler. Yükseköğretim öğrencilerinin etik davranış kodları yurtdışında birçok yükseköğretim kurumunda öğrenciler ile paylaşılmaktadır. Bu etik davranış kodları öğrencilerin sahip olduğu hakları ve öğrencilerden beklenen sorumlulukları açık bir şekilde anlatarak kurum ile öğrenci arasında yapılan bir anlaşma özelliği taşımaktadır. Türk yükseköğretim kurumlarında da uyumlu bir kampüs kültürünün oluşması için öğrenci haklarının ve sorumluluklarının oluşturulması gerekmektedir. Bu çalışma, yükseköğretim öğrencilerinin etik hak ve sorumluluklarını tanımlayan davranış kodlarını ortaya koymayı amaçlamıştır. Araştırmanın problem cümlesi "Yükseköğretim öğrencilerinin etik hak ve sorumluluklarını tanımlayan davranış kodları nelerdir?'' şeklinde belirlenmiştir. İçerik analizi yönteminin kullanıldığı araştırmada veriler doküman incelemesi yöntemiyle toplanmış, dünyanın en iyi 28 üniversitesinden edinilen öğrenci davranış kodları tümevarımsal bir yol izlenerek Tematik Kodlama Analizi kullanılarak incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda, yükseköğretim öğrencilerinin etik davranış kodlarının akademik ve akademik olmayan hak ve sorumluluklar kapsamında tanımlandığı belirlenmiştir. Bu sonuç, Türkiye'deki üniversitelerde etik kültürün sağlanması için öğrencilerin etik hak ve sorumluluklarını tanımlayan davranış kodlarının oluşturulmasında rehber olabilir.
Özet (Çeviri)
Higher education institutions impose certain rights and responsibilities on all their stakeholders in line with the institutional policies that reflect their goals and the existing laws of the country. University students also have these rights and responsibilities as a member of higher education institutions. Higher education students' ethical codes of conduct are shared with students in many higher education institutions abroad. These ethical codes of conduct have the characteristics of an agreement between the higher education institutions and the students, clearly explaining the rights that students have and the behaviors expected from them. In order to create a harmonious community culture on campuses, a framework of student rights and responsibilities needs to be established for higher education students studying in Turkey. This study aimed to reveal the codes of conduct that define the ethical rights and responsibilities of higher education students. The problem statement of the study was determined as“What are the behavioral codes that define the ethical rights and responsibilities of higher education students?”In the study, which was conducted by the content analysis method, data were collected by the document analysis method and the student code of conduct obtained from the 28 best universities in the world were analysed using thematic coding, following an inductive method. As a result of the study, it has been determined that the higher education students' ethical codes of conduct are defined within the scope of academic and non-academic rights and responsibilities. This result can be a guide in creating the codes of conduct that define the ethical rights and responsibilities of students in order to ensure an ethical culture in universities in Turkey.