6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında kişisel verilerin işlenmesinde hukuka uygunluk nedenleri
Reasons for law compliance in the processing of personal data under the Personal Data Protection Law no. 6698
- Tez No: 850044
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDA ÖKTEM ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kişisel Veriler, Kişisel Verilerin Korunması, Kişisel Verilerin İşlenmesi, Hukuka Uygunluk Nedenleri, Açık Rıza, Personal Data, Protection of Personal Data, Processing of Personal Data, Reasons for Compliance with Law, Explicit Consent
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Teknolojinin hayatımıza kazandırdığı fırsatlara paralel olarak kişisel veriler özellikle ticaret alanında oldukça kıymetli bir kaynak gibi görülürken diğer taraftan işlemenin kontrolsüz boyutlara ulaşması temel hak ve özgürlükleri tehlikeye atan bir tehdit haline gelmiştir. Kişisel veri işleme faaliyetlerinin çeşitlenmesi ve artması beraberinde kişisel verilerin korunması ihtiyacını doğurmuştur. 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nun yürürlüğe girmesi ile kişisel verilerin korunması detaylarıyla düzenlenmiştir. Kişisel verilerin işlenmesi hukuken bir meşru nedeni gerektirmektedir. Zira aksi halde işlemenin hukuka uygunluğundan söz edilemez. KVKK'ya göre kişisel veriler ilgili kişinin açık rızası olmaksızın işlenemez. Kişisel verilerin ilgili kişinin açık rızası olmaksızın işlenebileceği haller istisna olarak düzenlenmiştir. Açık rıza, hukuka uygunluk nedenlerinin temelidir. Ancak bu açık rızayı diğer hukuka uygunluk nedenlerinden üstün kılmamaktadır. Çalışmamızda kişisel veri işleme kavramının unsurlarına yer verdikten sonra işlemenin dayanacağı hukuka uygunluk nedenleri ele alınmıştır. KVKK'nın sistematiğine paralel olarak önce temel hukuka uygunluk nedeni açık rıza detaylarıyla ele alınmıştır. Akabinde açık rızaya istisna olarak sayılan diğer hukuka uygunluk nedenleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In parallel with the opportunities that technology has brought to our lives, personal data is seen as a very valuable resource, especially in the field of commerce, while on the other hand, uncontrolled processing has become a threat to fundamental rights and freedoms. The diversification and increase in personal data processing activities has led to the need to protect personal data. With the entry into force of the Personal Data Protection Law No. 6698, the protection of personal data has been regulated in detail. Processing of personal data requires a legally legitimate reason. Because otherwise, the legality of the processing cannot be said. According to KVKK, personal data cannot be processed without the explicit consent of the relevant person. Cases where personal data may be processed without the explicit consent of the relevant person are regulated as exceptions. Explicit consent is the basis of legality reasons. However, this does not make explicit consent superior to other reasons for compliance with the law. In our study, after including the elements of the concept of personal data processing, the reasons for compliance with the law on which the processing will be based are discussed. In parallel with the KVKK's systematics, the basic reason for compliance with the law was first discussed in detail about explicit consent. Subsequently, other reasons for compliance with the law that are considered as exceptions to explicit consent were examined.