Hemşirelerin hasta güvenliğine yönelik bilgi ve tutumlarının güçlendirilmesinde simülasyona dayalı eğitimin etkisi
The effect of simulation-based training on strengthening nurses knowledge and attitudes towards patient safety
  1. Tez No: 850074
  2. Yazar: SEDA RAMAZANOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hasta güvenliği, simülasyon eğitimi, hemşirelik eğitimi, Patient safety, simulation training, nursing education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma; hemşirelerin hasta güvenliğine yönelik bilgi ve tutumlarının güçlendirilmesinde simülasyona dayalı eğitimin etkisini incelemek amacıyla ön test-son test, kontrol gruplu girişimsel desende bir çalışma olarak gerçekleştirildi. Araştırma, Ekim-Aralık 2023 tarihleri arasında, bir devlet hastanesinde görev yapan ve çalışmaya dahil edilme kriterlerine uyan girişim (n=32) ve kontrol grubu (n=32) olarak iki grup şeklinde oluşturulan toplam 64 hemşire ile yürütüldü. Çalışmada her iki örneklem grubuna hasta güvenliğine yönelik aldıkları hizmet içi eğitime ek olarak araştırmacılar tarafından hazırlanan hasta güvenliğine yönelik teorik eğitim verilirken, girişim grubuna üç ayrı oturumda simülasyona dayalı eğitim verildi. Çalışma verileri ''Bireysel Özellikler Formu'', ''Hasta Güvenliği Tutum Ölçeği'' ve "Hasta Güvenliğine Yönelik Bilgi Testi'' kullanılarak toplandı. Çalışmadan elde edilen veriler incelendiğinde; girişim grubunda bulunan hemşirelerin simülasyona dayalı öğrenme sonrasında hasta güvenliğine yönelik bilgi düzeylerinin (p= 0,003) ve hasta güvenliği tutumlarının (p= 0,018) kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlendi. Çalışmadan elde edilen bulgular doğrultusunda sıralı olarak uygulanan simülasyon deneyiminin hemşirelerin hasta güvenliğine yönelik bilgi düzeyleri ve tutumlarını geliştirdiği belirlenmiştir. Buna göre; mezuniyet sonrasında hemşirelerin hasta güvenliği yetkinliklerinin arttırılmasında simülasyona dayalı öğrenme stratejisinin hizmet içi eğitimlere entegre edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study; It was conducted as a pre-test-post-test interventional design study with a control group in order to examine the effect of simulation-based training on strengthening nurses' knowledge and attitudes towards patient safety. The study was conducted with a total of 64 nurses, divided into two groups: an intervention group (n=32) and a control group (n=32), who were working in a state hospital and met the inclusion criteria for the study, between October and December 2023. In addition to in-service training on patient safety for both sample groups, the researchers provided theoretical education on patient safety, while the intervention group received simulation-based training at three different levels. Data were collected using the“Individual Characteristics Form,”“Patient Safety Attitude Scale,”and“Patient Safety Knowledge Test.”Analysis of the study findings revealed that nurses in the intervention group exhibited significantly higher knowledge level (p= 0.003) and attitudes (p= 0.018) toward patient safety compared to the control group after simulation-based learning. The results suggest that the sequential application of simulation-based learning enhances nurses' knowledge and attitudes towards patient safety. Therefore, integrating simulation-based learning strategies into in-service training is recommended to enhance nurses' patient safety competencies post-graduation.