Celâluddin el-Mahalli ve el-Bedrü't-Tâlî' adlı eseri
Celâluddin el-Mahalli and his work named el-Bedrü't-Tâlî
  1. Tez No: 850209
  2. Yazar: OSMAN BİTKAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AZİZ YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Siyasal Bilimler, Religion, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Fıkıh Usulü, Celâleddîn el-Mahallî, el-Bedrü't-Tâliʻ, Tâceddin esSübkî, Cemʻü'l-Cevâmiʻ, The methodology of fiqh, Celâleddîn el-Mahallî, el-Bedrü't-Tâliʻ, Tâceddin es-Sübkî, Cemʻu'l-Cevâmiʻ
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada İslâmi ilimlerin en parlak dönemlerinden biri olan Memlükler Dönemi'nde (1250-1517) yetişmiş Celâleddîn el-Mahallî'nin Tâceddin es-Sübkî'nin (ö.771/1370) Cemʻü'l-Cevâmiʻ adlı muhtasar usûl metni üzerine yazdığı el-Bedrü't-Tâliʻ adlı şerhi incelenmiştir. El-Bedrü't-Tâliʻ, açıklamayı uzatmadan akıcı bir dil ve sade bir üslup ile musannifin muradını açıklamış olması, ilim ehlinin rağbetini celp etmiş ve Cemʻü'l-Cevâmiʻ ile birlikte uzun yıllar ders kitabı olarak okunmuştur. Bu bakımdan çalışmamızda ana hatlarıyla Sübkî'nin ilmi şahsiyeti ile Cemʻü'l-Cevâmiʻ isimli eserinin genel özelliklerine temas edildikten sonra Mahallî'nin hayatı, hocaları, öğrencileri ve eserleri kaleme alınmıştır. Ardından el-Bedrü't-Tâliʻ isimli şerhinin genel özellikleri ve yazılış metodu ele alınarak onun fıkıh usulü ilmindeki önemine ve katkısına değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the commentary el-Bedrü't-Tâliʻby Celâleddînel-Mahallî, who flourished during the Mamluk Period (1250-1517), one of the brightest eras of Islamic sciences, on the concise procedural text Cemʻü'l-Cevâmiʻ'by Tâceddin es-Sübkî(d. 771/1370), is examined. el-Bedrü't-Tâliʻ has attracted the attention of scholars due to its concise style and clear language in explaining the intentions of the author without unnecessary elaboration. It has been widely used as a textbook for many years alongside Cemʻü'l-Cevâmiʻ. Therefore, after outlining the scholarly personality of Subki and the general characteristics of Cemʻü'l-Cevâmiʻ the study delves into Mahalli's life, teachers, students, and works. Subsequently, the general features and writing method of el-Bedrü't-Tâliʻ are discussed, highlighting its significance and contribution to the science of jurisprudential principles.