Deniz, kum, güneş turizmi algısının kamp turizmi desteğine etkisi: Antalya-Manavgat örneği
The effect of sea-sand-sun tourism perception on local community's support for camping tourism: The case of Antalya-Manavgat
  1. Tez No: 914281
  2. Yazar: MURAT NAHİD ÇAPANER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH TARINÇ, DOÇ. DR. VEDAT YİĞİTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Deniz-kum-güneş turizmi, kamp turizmi, yerleşik desteği, Manavgat, Sea-sand-sun tourism, camp tourism, resident support, Manavgat
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Deniz-kum-güneş turizmi diğer bir adıyla 3S turizmi uzun yıllardır varlığını popüler olarak sürdürmektedir. Özellikle Antalya-Manavgat gibi destinasyonlar sundukları doğal güzelliklerle bu tür turizm faaliyetlerinde öne çıkmaktadır. Bu faaliyetler hem ekonomik hem de sosyal açıdan bölgeye önemli katkılar sunmaktadır. Ancak son yıllarda değişen turist beklentileri deniz-kum-güneş odaklı tatil anlayışının alternatif turizm türleriyle bir arada olabileceğini gündeme getirmektedir. Cazibesi artan alternatif turizm türlerinden biri de kamp turizmidir. Kamp turizmi, doğada deneyim arayan turist profili için son yıllarda daha önemli hale gelmiştir. Diğer taraftan turizmin önemli paydaşlarından biri de yerleşiklerdir. Turizm performansının arttırılması ve sürdürülmesi için bölge halkının desteği sağlanmalıdır. Bu bağlamda çalışmanın amacı, deniz-kum-güneş turizmi algısının bölge halkının kamp turizmi desteği üzerinde etkisinin incelenmesi olmuştur. Araştırma verileri 2024 Haziran-Temmuz-Ağustos ayları içerisinde çevrimiçi ve yüz yüze olarak dağıtılan anket formuyla toplanmıştır. Antalya'nın Manavgat bölgesinde yaşayanlara yönelik kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak yapılan uygulama sonunda toplam 403 geçerli anket sayısına ulaşılmıştır. Verileri tanımlamak, değişkenler arasındaki ilişkiyi ve etkiyi test etmek için SPSS paket programından yararlanılmıştır. Veri analiz sürecinde tanımlayıcı istatistikler, güvenilirlik analizi, korelasyon ve regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda bölge halkının kamp turizmi desteğinin deniz-kum-güneş turizmi deneyimine, kamp turizmi deneyimine, yaşa ve eğitim durumuna göre anlamlı şekilde farklılaştığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte deniz-kum-güneş turizmi algısının kamp turizmi desteği üzerindeki etkisinin anlamlı ve pozitif olduğu bulunmuştur. Ayrıca kamp turizminin sosyal ve ekonomik etkilerinin de kamp turizmi desteği üzerinde benzer bir etkisinin olduğu belirlenmiştir. Buna karşın çevre etkisinin ise kamp turizmi desteği üzerinde negatif anlamlı bir etkisi olduğu anlaşılmıştır. Bu sonuçlar kamp turizminin Manavgat bölgesinde desteklenebilir bir turizm türü olduğunu ortaya koymaktadır. Araştırma bulgularından hareketle karar vericiler, işletmeciler ve araştırmacılar için çıkarımlar yapılarak önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Sea-sand-sun tourism, also known as 3S tourism, has been popular for many years. Especially destinations such as Antalya-Manavgat stand out in this type of tourism activity with the natural attractions they offer. These activities make significant contributions to the region both economically and socially. However, in recent years, changing tourist expectations have brought to the agenda the possibility of combining the sea-sand-sun- oriented tourism approach with alternative tourism types. One of the increasingly attractive alternative tourism forms is camping tourism, which has become an option for tourists seeking experiences in nature. On the other hand, residents are one of the important stakeholders of tourism. In order to increase and sustain tourism performance, the support of the people of the region should be provided. In this context, the aim of the study is to examine the impact of residents' perception of sea-sand-sun tourism on support for camping tourism. The research data were collected through a questionnaire distributed online and face- to-face in June-July-August 2024. Using the convenience sampling method, a total of 403 valid questionnaires were collected from the residents in Manavgat. The SPSS software package was employed to describe the data and test the relationship and effect between variables. Descriptive statistics, reliability analysis, correlation and regression analysis were used in the data analysis process. The results of the study revealed that the support for camping tourism of the residents significantly varied based on sea-sand-sun tourism experience, camping tourism experience, age and educational status. In addition, it was found that the effect of sea-sand-sun tourism perception on camping tourism support was significant and positive. Moreover, it was determined that the social and economic impact of camping tourism has a similar effect on camping tourism support. On the contrary, environmental impact had a negative and significant effect on camping tourism support. These results reveal that camping tourism is a type of tourism in 3S tourism destinations. At the end of the research, implications and recommendations were provided for decision makers, businesses and researchers based on the findings.