Farklı kuşaklara mensup örgüt çalışanlarının iş performansı ile örgütsel bağlılığı ve işe tutulma düzeyleri arasındaki ilişki: kamu ve özel sektör çalışanları üzerine bir araştırma
The relationship between job performance, organizational commitment and job engagements of organizational employees from different generations: A research on public and private sector employees
- Tez No: 850335
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN OCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kuşaklar, İş Performansı, Örgütsel Bağlılık, İşe Tutulma, Generations, Job Performance, Organizational Commitment, Job Engagement
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Günümüzün hızla gelişen iş ortamında, örgütler çeşitli ve çok kuşaklı bir iş gücünü yönetme zorluğuyla karşı karşıyadır. Bu çalışmanın temel amacı farklı kuşaklara mensup örgüt çalışanlarının iş performansı ile örgütsel bağlılığı ve işe tutulma düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Bu çalışma genel tarama modelinde nicel araştırma deseni ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri online anketlerle toplanmıştır. Çalışmanın hedef kitlesi kamu kurumları ve özel sektörde çalışan bireylerdir. Bu bağlamda toplam 413 çalışandan veri toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde Kolmogorov-Smirnov normallik testi, Kruskall-Wallis, Mann Whitney-U testleri ile regresyon analizlerinden faydalanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre yaş grubu olarak eski kuşaklardaki çalışanların iş performansı düzeylerine ilişkin toplam puanlarının nispeten yüksek olduğu tespit edilmiştir. Benzer şekilde eski kuşaklardaki çalışanların işe tutulma düzeylerine ilişkin toplam puanları görece daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bunun yanında lise mezunu olan çalışanların iş performansı düzeyleri diğer eğitim düzeylerine göre daha yüksektir. Öte yandan regresyon analizi neticesinde çalışanların iş performansının örgütsel bağlılıkları üzerine etkisinde işe tutulma düzeylerinin aracılık etkisi olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, organizations must manage a diverse and multi-generational workforce in the rapidly evolving business world. This study was carried out to determine the relationship between the job performance, organizational commitment and job engagement of organizational employees from different generations. The study was designed with a quantitative research design in the general survey model. The data of the research was collected through online surveys. The target audience of the study was chosen to be public institutions and individuals working in the private sector. In this context, data was collected from a total of 413 individuals. The data obtained was analyzed using the SPSS program. Kolmogorov-Smirnov normality test, Kruskall-Wallis, Mann Whitney-U tests and regression analyzes were used to analyze the data. The analysis results showed that the total scores of employees in the older generations regarding their job performance levels were relatively high. Similarly, it was determined that the total scores of employees in older generations regarding job engagement levels were relatively higher. In addition, the job performance levels of employees who are high school graduates are higher than those with other education levels. On the other hand, as a result of the regression analysis, it was determined that job retention levels did not have a mediating effect on the effect of employees' job performance on their organizational commitment.