Türkiye'de sağlık turizmine yönelik regülasyonların iktisadi ve mali yapı ile ilişkisi
The relationship between regulations for health tourism in Turkey and the economic and financial structure
- Tez No: 850355
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ALPİN GÜLŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Turizm, Health Education, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Kamusal Mal, Teşvik, Ekonomi, Sağlık Turizmi Analizi, Health Tourism, Pulic Goods, Incentive, Economy, Health Tourism Analysis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Turizmi (Disiplinlerarası) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Sağlık turizmi kavramı sürekli gelişen, yenilenen, teknolojinin gelişmesi ile yeni kavramlar içeren sektör olarak kendini yenilemektedir. Aynı zamanda sağlık turizmi kavramı kamusal mallar olarak ele alınmaktadır. Sağlık turizmi alanında büyük bir paya sahip olmak isteyen ülkeler sektörü geliştirmek için çalışmalar yapmaktadırlar. Sağlık turizminin gelişmesi için ülkeler rekabet etmekte, karşılaştırmalı analizler yapmaktadırlar. Türkiye stratejik konumu sayesinde dört mevsim turizm hizmeti vermektedir. Bu durum sağlık turizminin de gelişmesi için çok büyük bir fırsat olmaktadır. Sağlık turizminin gelişmesi için uygulanan teşvikler ve hukuksal açıdan gelişmesini sağlayan politikalar hem Dünya sağlık turizmi açısından hem de Türkiye sağlık turizmi açısından ele alınmaktadır. Uygulanan sağlık sigortası, sunulan teşvikler, ulaşım, kaliteli hizmet sağlık turizmi açısından cazip edici hale gelmektedir. 6322 sayılı kanun ile sağlık turizmi hizmeti veren kurum ve kuruluşlara, sağlık dönüşüm programı ile destek verilmektedir. TÜİK'ten alınan verilere göre 2015 2021 yılları baz alınarak sağlık turizminin ekonomik analizi yapılmaktadır. Gelen turist sayısının Türkiye nüfusuna oranını, yüzdesini, harcama türlerine göre oranını, genel devlet toplam vergilere oranını makro analiz yapılarak incelenmektedir. Sağlık turizmi verileri ekonometrik yöntemler kullanılarak, birim kök testleri yöntemi ile değerlendirilmektedir. Devletin sağlık alanında yaptığı kamu harcamaları yeni istihdam alanları yaratmaktadır. Bu durum ekonomide çarpan etkisi yaratarak ekonomik büyümeyi arttırmaktadır. Ülkeye gelen sağlık turist sayısındaki artış, sağlık turizmi gelirini arttırmakta ve sonuç olarak ülkeye döviz girişini de arttırmaktadır. Tüm bunlar neticesinde dış ticaret açığı azalmakta ve büyüme artmaktadır.
Özet (Çeviri)
The concept of health tourism renews itself as a sector that is constantly evolving, renewing itself and incorporating new concepts with the development of technology. At the same time, the concept of health tourism is seen as a public goods. Countries that want to have a large share in health tourism are working to develop the sector. Countries compete and carry out comparative analyzes for the development of health tourism. Turkey offers four-season tourism services due to its strategic location. This is a great opportunity for the development of health tourism. Incentives applied for the development of health tourism and policies that ensure the development of health tourism in legal terms are discussed both in terms of world health tourism and Turkey's health tourism. Health insurance, incentives, transportation and quality service are becoming attractive for health tourism. With Law No. 6322, institutions and organizations providing health tourism services are supported by the Health Transformation Programme. According to the data obtained from TurkStat, an economic analysis of health tourism is made based on the years 2015-2021. The ratio of the number of incoming tourists to the population of Turkey, the percentage, the ratio according to the type, of expenditure, the ratio of the general government to the total taxes are examined by macro analysis. Data on health tourism are analysed using econometric methods and unit root tests.Public spending by governments on health creates new areas of employment. This creates a multiplier effect in the economy and increases economic growth. The increase in the number of health tourists coming to the country increases the income from health tourism and consequently increases the inflow of foreign Exchange into the countr. As a result of all these, the foreign trade deficit decreases and growth increases.