Şîrâzî'nin Habbü'n-Nebât mesnevîsi (İnceleme- tenkitli metin)
Sirazi's Habbu'n-Nebat mesnavi (Analysis–text)
  1. Tez No: 850362
  2. Yazar: RAHMAN MAZILIGÜNEY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİL ALİ GIYNAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şîrâzî, Habbü'n-Nebât, Mesnevî, Manzum Siyer, Sirazi, Habbu'n-Nebat, Mesnavi, Poetry Siyer
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 376
Özet
Tezde, 16. yy. şairlerinden Şîrâzî'nin Habbü'n-Nebât adlı manzum siyerinin incelemesi ve tenkitli metni ele alınmıştır. Eserin yazarı hakkında kaynaklarda yeterli bilgi bulunmamaktadır. Şair, kronolojik olarak Hz. Muhammed'in (sav) hayatını anlattığı eserini H 933 (1527) ya da H 937'de (1531) tamamlamıştır. Tez, giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, siyer ilmi ve Türk edebiyatında siyer geleneği hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölüm olan“İnceleme”kısmında, Şîrâzî'nin hayatı hakkında bilgi verilmiş, eserin muhteva ve şekil özellikleri sıralanmış, klasik mesnevî tertip özelliklerine göre incelemesi yapılmış ve eser, dil özellikleri açısından incelenmiştir. İkinci bölüm olan“Metin”kısmında ise öncelikle eserin tespit edilen iki nüshasının farklılıkları belirtilmiştir. Daha sonra, çeviriyazılı metin oluşturulurken dikkat edilen hususlar aktarılmış, nihayetinde de çeviriyazılı metin yer almıştır. Çalışmanın amacı, daha önce üzerine herhangi bir akademik çalışma yapılmamış olan bu eseri tanıtmak ve içeriğini detaylı inceleyerek manzum siyer türünde yapılan çalışmalara katkıda bulunmaktır.
Özet (Çeviri)
In the thesis, the analysis and critical text of the verse poem called Habbu'n-Nebat by Sirazi, one of the 16th century poets, is discussed. There is not enough information in the sources about the author of the work. The poet completed his work, which describes the life of Muhammad (sav) in a chronological order, in H 933 (1527) or H 937 (1531). The thesis consists of an introduction and two chapters. In the introduction, information is given about the science of sirah and the tradition of sirah in Turkish literature. In the first section,“Review”, information about Sirazi's life was given, the content and form features of the work were listed, it was examined according to the classical masnavi composition features, and the work was examined in terms of its linguistic features. In the second section,“Text”, the differences between the two identified copies of the work are stated. Then, the points taken into consideration while creating the transcription text were explained, and finally, the transcription text was included. Our aim in the study is to introduce this work, on which no academic study has been conducted before, and to contribute to the studies on the poetic sirah genre by examining its content in detail.