Asemetasin (Acemetacin) etken maddenin HPLC'de metot validasyonu ve optimizasyonu
Method validation and optimization of Acemetacin (Acemetacin) active substance by HPLC
- Tez No: 850514
- Danışmanlar: PROF. DR. MERYEM ÇAMUR DEMİR, PROF. DR. CEMİLE ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Asemetasin, COX inhibitörü, HPLC, TNF, Acemetacin, COX inhibitor, HPLC, TNF
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Asemetasin, anti-inflamatuar ve analjetik (ağrı giderici) etkiler üreten bir siklooksijenaz (COX) inhibitörü olarak görev yapar. Vücutta kısmen COX inhibitörü olarak da görev yapan indometazine metabolize edilir. Aynı mekanizma, klinik olarak kullanılmayan antipiretik ve antiplatelet etkilerin yanı sıra tipik NSAID yan etkilerinden de sorumludur. Asemetasinin bir avantajı, muhtemelen asemetasinin lökotrien B4 sentezi ve tümör nekroz faktörü (TNF) ekspresyonu artışı üzerinde daha az etkiye sahip olması ve lökositendotelyal yapışmanın daha az indüklenmesine yol açması nedeniyle, indometazine kıyasla mide hasarını azaltmasıdır. Bu çalışmanın amacı, Asemetasin için HPLC-DAD-UV ile yeni bir metot validasyonu ve optimizasyonu çalışması yapılmıştır. Asemetasin için yöntem doğrulaması, doğrusallık, kesinlik, doğruluk, sağlamlık ve seçicilik çalışmaları ile doğrulanmıştır. Asemetasin için optimizasyon ve doğrulamanın çalışmaları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Acemetacin acts as a cyclooxygenase (COX) inhibitor, producing anti-inflammatory and analgetic (pain-relieving) effects. It is partially metabolized in the body to indomethacin, which also acts as a COX inhibitor. The same mechanism is responsible for typical NSAID side effects as well as antipyretic and antiplatelet effects that are not used clinically. An advantage of acemetacin is probably that acemetacin has less effect on the increase of leukotriene B4 synthesis and tumor necrosis factor (TNF) expression and causes less induction of leukocyte-endothelial adhesion. It reduces stomach damage compared to indomethacin because it causes. The aim of this study is to conduct a new method validation and optimization study for Acemetacin with HPLC-DAD-UV. Method validation for acemetacin was confirmed by linearity, precision, accuracy, robustness and selectivity studies. Optimization and validation studies have been conducted for acemetacin.