İlköğretim matematik öğretmen adaylarının matematik öğretimine yönelik öz yeterlilik inançları ve öz düzenleyici öğrenme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between pre-service elementary mathematics teachers' self-efficacy beliefs towards mathematics teaching and their self-regulated learning skills
  1. Tez No: 850616
  2. Yazar: ŞENAY İREMET
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GABİL ADİLOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik öğretimine yönelik öz yeterlilik, öz düzenleyici öğrenme, Self efficacy for mathematics teaching, self regulated learning
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmanın amacı ilköğretim matematik öğretmen adaylarının matematik öğretimine yönelik öz yeterlilik inançları ve öz düzenleyici öğrenme becerileri arasındaki ilişkiyi incelemek ve farklı değişkenlerle varsa farklılıkları belirlemektir. Araştırmanın örneklemi Akdeniz Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği bölümünde öğrenim gören 215 öğretmen adayından oluşmaktadır.Veri toplama aracı olarak öğretmen adaylarının matematik öğretimine yönelik öz yeterlilik inançlarını belirlemek için Demir (2011) tarafından geliştirilen ''Matematik Öğretimine Yönelik Öz Yeterlilik Ölçeği'' , öz düzenleyici öğrenme becerilerini belirlemek için de Turan (2009) tarafından geliştirilen ''Öz Düzenleyici Öğrenme Ölçeği'' kullanılmıştır. Veri analizinde matematik öğretimine yönelik öz yeterlilik ve öz düzenleyici öğrenme düzeyini belirlemek için ölçek puanlarına ait betimleyici istatistikler kullanılmıştır. Araştırmadaki değişkenlerimizin cinsiyet, sınıf düzeyi, mezun olunan lise, üniversite öncesi eğitimin geçtiği ağırlıklı bölge, ilköğretim matematik öğretmenliğini tercih etme nedenleri, matematik ile ilgili özel ders/dershane/etüt merkezi vb. bir işte çalışma durumları açısından farklılıkları belirlemek için ANOVA testi uygulanmış ve değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek için Pearson Korelasyon Analizi yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda matematik öğretimine yönelik öz yeterlilik inançları ile öz düzenleyici öğrenme becerileri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Matematik öğretimine yönelik öz yeterliliğin cinsiyet, sınıf seviyesi, mezun olunan lise ve üniversite öncesi eğitimin geçtiği ağırlıklı bölge arasında anlamlı bir fark bulunmazken ilköğretim matematik öğretmenliğini sevdiği için tercih edenler ile matematikle ilgili özel ders/dershane/etüt merkezinde çalışanların puanlarının istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde yüksek olduğu bulunmuştur. Öz düzenleyici öğrenmenin cinsiyet, sınıf düzeyi, mezun olunan lise, üniversite öncesi eğitimin geçtiği ağırlıklı bölge, ilköğretim matematik öğretmenliğini tercih etme nedenleri, matematik ile ilgili özel ders/dershane/etüt merkezi vb. bir işte çalışma durumu değişkenleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between pre-service elementary mathematics teachers' self-efficacy beliefs towards mathematics teaching and self-regulated learning skills and to determine the differences, if any, with different variables.. The sample of the study consisted of 215 pre-service teachers studying in the Department of Elementary Mathematics Teaching at Akdeniz University. As a data collection tool,“Self-Efficacy Scale for Mathematics Teaching”developed by Demir (2011) was used to determine the self-efficacy beliefs of pre-service teachers towards mathematics teaching and“Self-Regulatory Learning Scale”developed by Turan (2009) was used to determine their self-regulatory learning skills. In data analysis, descriptive statistics of scale scores were used to determine the level of self-efficacy towards mathematics teaching and self-regulated learning. NOVA test was applied to determine the differences of our variables in terms of gender, grade level, graduated high school, predominant region of pre-university education, reasons for choosing elementary mathematics teaching, and working in a job related to mathematics such as private tutoring / tutoring center / study center etc. and Pearson Correlation Analysis was used to examine the relationship between the variables. As a result of the study, a significant positive relationship was found between self-efficacy beliefs towards mathematics teaching and self-regulated learning skills. While there was no significant difference in self-efficacy towards mathematics teaching between gender, grade level, high school graduated from, and the predominant region of pre-university education, it was found that the scores of those who preferred elementary mathematics teaching because they liked it and those who worked in private tutoring / tutoring center / study center related to mathematics were statistically significantly higher. No significant difference was found between the variables of self-regulated learning and gender, grade level, graduated high school, predominant region of pre-university education, reasons for choosing elementary mathematics teaching, and working in a private course/course/ tutoring center/ study center etc. related to mathematics.