İlköğretim matematik öğretmenliği programında öğrenim gören öğrencilerin matematik öğretimine yönelik öz-yeterlik inançları ve tutumlarının incelenmesi
Analysis of self efficacy beliefs and attitudes of students at the department of elementary mathematics education regarding mathematics education
- Tez No: 290526
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞABAN ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Öz-Yeterlik, tutum, matematik öğretimi, ilköğretim matematik öğretmenliği, Self-efficacy, attitudes, mathematics education, elementary mathematics education
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırma, Gazi Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği programında öğrenim gören öğrencilerin, matematik öğretimine yönelik öz-yeterlik inançlarının ve matematik öğretimine yönelik tutumlarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Öğretmen adaylarının matematik öğretimine yönelik öz-yeterlik inançları ve tutumları; cinsiyet, öğretim şekli, akademik başarı, mezun oldukları ortaöğretim kurumu, programı tercih etme nedenleri, programı tercih etme sıraları ve alanlarıyla ilgili çalışma durumu değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Ayrıca öğretmen adaylarının matematik öğretimine yönelik tutumlarına göre matematik öğretimine yönelik öz-yeterlik inançları arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı da araştırılmıştır.Araştırmanın çalışma evrenini 2009-2010 öğretim yılında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği programında öğrenim gören 167 son sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Öğrencilerin tamamına ulaşılması planlandığı için örneklem yoluna gidilmemekle birlikte 122 son sınıf öğrencisine ulaşılmıştır. Araştırma tarama modelinde betimsel bir nitelik taşımaktadır.Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen ve geçerlik-güvenirlik analizi yapılan ?matematik öğretimi öz-yeterlik inançları? ve ?matematik öğretimi tutum ölçeği? kullanılmıştır. Verilerin analizinde frekans, yüzde dağılım ve aritmetik ortalama ile araştırmaya katılanların görüşleri arasındaki farklılıkların çözümlenmesinde t-testi, varyans analizi, scheffe testi ve dunnet c testi kullanılmıştır.Elde edilen bulgular ışığında; ilköğretim matematik öğretmen adaylarının matematik öğretimine yönelik öz yeterlik inançlarının yüksek düzeyde ve tutumlarının olumlu olduğu belirlenmiştir. Ayrıca ilköğretim matematik öğretmen adaylarından matematik öğretimine yönelik tutumu olumlu olan öğrencilerin matematik öğretimi öz-yeterlik inançları puanlarının da yüksek olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the self efficacy beliefs and attitudes of students studying at the department of Elementary Mathematics Education of Gazi University, regarding mathematics education. The self efficacy beliefs and attitudes of students were analyzed with respect to the background variables of gender, instruction type, academic achievement, elementary school graduation, reasons for choosing the department, order of program preference, working status in relation to their field. Moreover, it was aimed to illustrate whether there was a significant relation between students? attitudes towards mathematics education and their self efficacy beliefs of mathematics education.The population of the study was 167 senior students studying Elementary Mathematics Education at the Faculty of Education at Gazi University in 2009-2010 academic year. Sampling method was not used as it was aimed to reach all the students and 122 senior students participated in the study. Descriptive survey method was utilized in the study.?Mathematics Education Self Efficacy Beliefs Scale? and ?Mathematics Education Attitudes Scale? developed by the researcher and subjected to validity and reliability analyses, were employed in the study. Frequencies, percentages and mean scores were used for data analysis and the differences in perceptions of the participants were analyzed through t-test, analysis of variance, Scheffe Test and Dunnet C Test.The results revealed that pre-service teachers had high level of mathematic self efficacy beliefs and positive attitudes towards mathematics education. Besides, it was observed that the pre-service teachers with positive attitudes had higher scores for mathematic education self efficacy beliefs.