Dijital pazarlamada kullanıcı deneyimi tasarımının marka değerine etkisi: Getir uygulaması örneği
The impact of user experience design on brand value in digital marketing: A study on the Getir app
- Tez No: 850727
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL AKOVA HAVALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Public Relations, Advertising, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Dijital pazarlama, kullanıcı deneyimi tasarımı, kullanıcı, Digital marketing, User experience design, Usability
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Kullanıcı deneyimi tasarımı, kullanıcıların bir ürün veya hizmetle etkileşimleri sırasında yaşadıkları deneyimleri iyileştirmek için kullanılan bir disiplindir. Bu tasarım süreci, kullanıcıların ihtiyaçlarını anlamayı, kullanılabilirlik ve erişilebilirlik sağlamayı, etkileşimleri kolaylaştırmayı ve kullanıcıların memnuniyetini artırmayı hedeflenmektedir. Kullanıcı deneyimi tasarımı ayrıca bilgi mimarisi, etkileşim tasarımı ve görsel tasarım gibi disiplinlerle yakından ilişkilidir. Bilgi mimarisi, kullanıcıların içerikle kolayca etkileşim kurabilmesini sağlamak için içeriği organize etmeyi ve sunmayı içerir. Etkileşim tasarımı, kullanıcıların bir ürün veya hizmetle nasıl etkileşimde bulunacaklarını belirler ve kullanıcı deneyimini geliştirmek için etkileşimleri optimize eder. Görsel tasarım ise kullanıcıların bir ürün veya hizmeti görsel olarak nasıl algıladıklarını ve etkileşime girdiklerini ele alır. Bu çalışmada, kullanıcı deneyimi tasarımının öneminin Getir uygulaması üzerinden değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda Getir uygulamasını kullanan 290 kişiden anket yöntemiyle veri toplanmış ve değerlendirme yapılmıştır. Dijital pazarlama, ürünlerin veya hizmetlerin dijital kanallar aracılığıyla tanıtılması ve satılması sürecidir. Bu süreç, internet tabanlı reklamcılığı, sosyal medya kullanımını, arama motoru optimizasyonunu, e-posta pazarlamasını ve mobil pazarlama gibi yöntemlerle ilerlemektedir. Dijital pazarlama, hedef kitleye ulaşma ve onlarla etkileşime geçme konusunda geleneksel pazarlama yöntemlerine göre daha geniş imkanlar sunmaktadır. Kullanıcı deneyimi tasarımı (UX Design), dijital pazarlamada kritik bir rol oynamaktadır. UX, bir kullanıcının bir ürün, sistem veya hizmetle etkileşimde bulunduğu süreçteki deneyimlerini kapsar. Dijital pazarlamada, UX tasarımı, kullanıcıların web siteleri, mobil uygulamalar veya diğer dijital platformlar üzerindeki etkileşimlerini iyileştirmek amacıyla kullanılmaktadır. UX tasarımının başarısı, bir kullanıcının bir markayla olan etkileşimlerinin ne kadar etkili ve keyifli olduğuna bağlıdır. Kullanıcıların ihtiyaçlarını ve tercihlerini anlamak, bu bilgilere göre kullanıcı dostu arayüzler tasarlamak, kullanıcılara yönelik sorunsuz bir gezinme deneyimi sunmak ve kullanıcı geri bildirimlerine duyarlı olmak UX tasarımının temel unsurlarıdır. Etkili bir UX tasarımı, kullanıcıların bir web sitesinde daha uzun süre kalmalarını, dönüşüm oranlarını artırmalarını ve müşteri sadakatini güçlendirmelerini sağlamaktadır. Örneğin, kullanıcıların kolayca gezinebilecekleri, bilgiye hızla ulaşabilecekleri ve sorunsuz bir satın alma süreci yaşayabilecekleri bir web sitesi, marka algısını olumlu yönde etkiler ve müşteri memnuniyetini artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
User experience design is a discipline used to enhance the experiences users have while interacting with a product or service. This design process aims to understand users' needs, provide usability and accessibility, facilitate interactions, and increase user satisfaction. User experience design is closely related to disciplines such as information architecture, interaction design, and visual design. Information architecture involves organizing and presenting content to enable easy user interaction. Interaction design determines how users will interact with a product or service and optimizes interactions to improve the user experience. Visual design focuses on how users perceive and engage with a product or service visually. This study aims to evaluate the importance of user experience design through the context of the Getir app. In this context, data was collected from 290 individuals using a survey method who used the Getir application, and an evaluation has been made. Digital marketing is the process of promoting and selling products or services through digital channels. This process progresses through methods such as internet-based advertising, social media usage, search engine optimization, email marketing, and mobile marketing. Digital marketing offers wider opportunities than traditional marketing methods in terms of reaching and interacting with the target audience. User experience design (UX Design) plays a critical role in digital marketing. UX encompasses the experiences of a user while interacting with a product, system, or service. In digital marketing, UX design is used to improve users' interactions with websites, mobile applications, or other digital platforms. The success of UX design depends on how effective and enjoyable a user's interactions with a brand are. Understanding users' needs and preferences, designing user-friendly interfaces according to this information, providing a seamless navigation experience for users, and being responsive to user feedback are fundamental elements of UX design. Effective UX design ensures that users spend more time on a website, increase conversion rates, and strengthen customer loyalty. For instance, a website that allows users to navigate easily, access information quickly, and experience a smooth purchasing process positively affects brand perception and increases customer satisfaction.