İş gücü verimliliğini etkileyen faktörlerin belirlenmesi: Bir kamu hastanesi örneği
Determining factors affecting workforce efficiency: An example of a public hospital
  1. Tez No: 850735
  2. Yazar: DİLARA ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN DEMİRDÖĞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: İş Gücü, Verimlilik, İş Gücü Verimliliği, Workforce, Productivity, Workforce Productivity
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Verimliliğin günlük yaşantının her alanında önemli bir kavram olduğu düşünülmektedir. Verimliliğe etki eden en önemli girdilerden biri iş gücü verimliliğidir ve bu verimliliği sağlamanın en etkin yollarından biri işletmelerin çalışanlarına verimlilik bilincini yerleştirmesinden geçmektedir. Bu doğrultuda iş gücü verimliliğinin sağlanması günümüz rekabet koşullarında işletmelerin hedefledikleri başarıyı elde edebilmeleri, varlıklarını sürdürebilmeleri açısından önemlidir. Yani iş gücü verimliliğinin sağlanması sürdürülebilir bir başarının araçlarındandır denilebilir. Bu araştırmanın amacı iş gücü verimliliğine etki eden faktörlerin belirlenmesidir. Çalışmada iş gücü verimliliğine etki eden faktörler kişisel faktörler, ekonomik faktörler, fiziksel faktörler, yönetimsel faktörler, psiko-sosyal faktörler ve diğer faktörler olarak kategorize edilmiştir. Bu amaç doğrultusunda hazırlanan anket formu Erzincan ilinde faaliyet gösteren bir kamu hastanesinde görev yapmakta olan çalışanlar üzerine uygulanmıştır. Bu araştırmanın veri tabanını, araştırmaya katılmayı kabul eden 301 katılımcıdan elde edilen veriler oluşturmaktadır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda kişisel faktörler, ekonomik faktörler, fiziksel faktörler, yönetimsel faktörler, psiko-sosyal faktörler ve diğer faktörlerin iş gücü verimliliğine etkisini ölçmek amacıyla basit regresyon analizi yapılmıştır. Analiz sonucunda kişisel faktörler, ekonomik faktörler, fiziksel faktörler, yönetimsel faktörler, psiko-sosyal faktörler ve diğer faktörlerin iş gücü verimliliği üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmanın özellikle sağlık kurumlarında çalışan personelin verimliliğinin arttırmaya yönelik olarak yapılacak planlamalara katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Productivity is thougth to be an important concept in every aspect of daily life. One of the most important inputs affecting productivity and one of the most effective ways to achieve this efficiency is for businesses to instill productivity awareness in their employees. In this regard, ensuring workforce efficiency is important for businesses to achieve their targeted success and sustain their existence in today's competitive conditions. In other words, it can be said that ensuring workforce effiencieny is one of the tools of sustainable success. The aim of this research is to determine the factors affecting workforce productivity. In the study, factors affecting workforce productivity were categorized as personal factors, economic factors, physical factors, managerial factors, psycho-social factors and other factors. The survey form prepared for this purpose was applied to employees working in a public hospital operating in Erzincan. The database of this research consists of data obtained from 301 participants who agreed to participate in the research. In line with the results obtained, simple regression analysis was conducted to measure the effects of personal factors, economic factors, physical factors, managerial factors, psycho-social factors and other factors on workforce productivity. As a result of the analysis, it was determined that personal factors, economic factors, physical factors, managerial factors, psycho-social factors and other factors had a significant and positive effect on workforce productivity. It is expected that this study will contribute to plans to increase the productivity of personnel working in healthcare institutions.