Sadi Şirazi'nin Bostan ve Gülistan eserlerinin eğitim liderliği yönünden incelenmesi
An examination of Sadi Shirazi's works Bustan and Gulistan in terms of educational leadership
- Tez No: 850747
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET GÖÇEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ahlak, Adalet, Bostan ve Gülistan, Eğitim, Eğitim Liderliği, Morality, Justice, Bustan and Gulistan, Education, Educational Leadership
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Kurumları İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Sadi Şirazi'nin 13. yüzyılda kaleme aldığı Bostan ve Gülistan isimli eserleri İslam dünyasında ciddi bir teveccüh görmüş, Osmanlı medreselerinde uzun yıllar kaynak eserlerden birisi olarak ders kitabı olarak okutulmuştur. İnsan ilişkilerinde hikmet ve zerafeti esas alan Bostan ve Gülistan, eğitim geçmişimiz içinde de önemli kaynak eserlerdendir. Bu çalışmanın amacı Bostan ve Gülistan eserlerini eğitim liderliği bağlamında inceleyerek günümüzde eğitim liderlerine yol gösterecek mesaj ve ilkeleri açıklamaktır. Çalışmanın metodu nitel bir araştırma olup doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Farklı konularda pek çok hikmeti; eğitici, öğretici ve ahlaki bilgileri barındıran Bostan ve Gülistan eserleri, eğitim liderliği çerçevesinde irdelenip, incelenmiştir. Sadi'nin“Gülistan”ve“Bostan”adlı eserleri de günümüzde geçerliliğini koruyan toplumsal değerleri yansıtması ve bu değer yargılarının ve öğütlerinin çocuk üzerinde olumlu etki oluşturması bakımından eğitim alanında da takdir edilebilecek niteliklere sahiptir. Bu çalışmada özellikle metinlerde geçen kanaatkar liderlik, liderlik ahlakı, erdemli davranışlar, cömertlik, tevazu, sabır, cesaret ve anlayışlı liderlik konuları üzerinde durulmuştur. Eserlerde yer yer kanaatkar ve adalet vasıfları özellikle okuyucuya aşılanmak istenmiştir. Ahlak ve erdem açısından örnek teşkil edilecek vurgulamalara yer verilmiş olup, cesaretli yönleri ile liderlerin yön gösterici olduğuna işaret edilmiştir. Bostan ve Gülistan'da eğitimle ilgili bir liderde mevcut olması gereken adalet, etik erdemli, ahlaki davranışları içeren mesajlar, anlatılan hikayeler aradan asırlar geçse de yaşadığımız çağda eğitim liderliği alanında yaşanan sıkıntılara ufuk açacak niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Sadi Shirazi's works, Bustan and Gulistan, written in the 13th century, were highly appreciated in the Islamic world and were taught as textbooks in Ottoman madrasas for many years. Bustan and Gulistan, which are based on wisdom and elegance in human relations, are also important source works in our educational history. The purpose of this study is to analyze the works of Bustan and Gulistan in the context of educational leadership and to explain the messages and principles that will guide educational leaders today. The method of the study is qualitative research, and the document analysis method was used. The works of Bustan and Gulistan, which contain wisdom, educational, instructive, and moral information on different subjects, were analyzed and analyzed within the framework of educational leadership. Sadi's works titled“Gulistan”and“Bustan”have qualities that can be appreciated in the field of education in terms of reflecting the social values that remain valid today and that these value judgments and advice have a positive effect on children. In this study, especially the topics of contented leadership, leadership ethics, virtuous behaviors, generosity, humility, patience, courage, and understanding leadership in the texts were emphasized. The qualities of parsimony and justice have been especially tried to be instilled in the reader. In terms of morality and virtue, exemplary emphases are included, and it is pointed out that leaders are guiding with their courageous aspects. The messages and stories told in Bustan and Gulistan, which include justice, ethics, virtuous, moral behaviors that should be present in a leader related to education, are of a nature that will open the horizon to the problems experienced in the field of educational leadership in our age, even though centuries have passed.