Fokal epilepsili olgularda kognitif disfonksiyon ve kompleman aracılı sinaps yıkımıyla ilişkisinin araştırılması
Cognitive impairment in focal epilepsies and its relation between synaptic dysfunction
- Tez No: 850831
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÖZLEM ÇOKAR, DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE SAVAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Nörogranin, sinaps, epilepsi, bilişsellik, biyobelirteç, Neurogranin, synapse, epilepsy, cognition, biomarker
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Nedeni bilinmeyen fokal epilepside sinaptik disfonksiyonun rolü tam olarak anlaşılamamıştır. Nörogranin, demans hastalarında sinaptik parçalanmanın biyolojik belirteci olarak kullanılan bir postsinaptik proteindir. Çalışmamızda, lezyonlu (mezial temporal lob epilepsisi) ve lezyonu olmayan fokal epilepsili olgularda periferik kanda bakmayı planladığımız neurogranin düzeylerinin fokal epilepsi hastalarında farklılık içerip içermediğini ve bu süreçlerde kognitif etkilenmenin ne oranda olduğunu yapacağımız çeşitli kognisyon testleri ile karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Epilepside sinaptik kayıp, bilişsel bozukluk ve nöbet aktivitesi arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için, nedeni bilinmeyen frontal lob epilepsisi (FLE) olan 26 hastanın, hipokampal sklerozlu mezial temporal lob epilepsisi (MTLE) olan 25 hastanın ve 25 hastanın serumlarını topladık. sağlıklı kontroller. Serum nörogranin seviyeleri ELISA ile ölçüldü ve nörogranin seviyeleri ile hastaların klinik özellikleri, bilişsel testleri ve yaşam kalitesi puanları arasındaki potansiyel korelasyonlar araştırıldı. Bulgular: FLE hastaları ve sağlıklı kontrollerle karşılaştırıldığında MTLE hastalarında nörogranin düzeyleri anlamlı düzeyde azaldı ancak klinik ve bilişsel değişkenlerin herhangi biriyle korele değildi. Tedavi direnci olan hem FLE hem de MTLE hastalarında nörogranin düzeylerinin önemli ölçüde azaldığı görüldü. Sonuç: Sonuçlarımız MTLE hastalarının artan sinaptik yıkımdan ziyade azalmış sinaptik protein üretiminden muzdarip olduğunu göstermektedir. Nörogranin azalmasının anti-nöbet tedaviye dirençle ilişkili olması, bu proteinin nöbetlerin kontrolündeki rolüne işaret etmektedir. Nörogranin, fokal epilepsilerde nöbet aktivitesinin izlenmesinde bir biyobelirteç görevi görebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Background: The role of synaptic dysfunction in focal epilepsy of unknown cause is not well understood. Neurogranin is a post-synaptic protein used as a biomarker of synaptic disintegration in patients with dementia. Methods: To evaluate the association between synaptic loss, cognitive impairment and seizure activity in epilepsy, we collected sera of 26 patients with focal epilepsy of unknown cause (FE), 25 patients with mesial temporal lobe epilepsy with hippocampal sclerosis (MTLE) and 25 healthy controls. Serum neurogranin levels were measured by ELISA and we sought for potential correlations between neurogranin levels versus clinical features, cognitive test and quality of life scores of the patients. Results: Neurogranin levels were significantly reduced in MTLE patients as compared to FE patients and healthy controls but were not correlated with any of the clinical and cognitive variables. Both FE and MTLE patients with treatment resistance showed significantly reduced neurogranin levels. Conclusion: Our results suggest that MTLE patients suffer from reduced synaptic protein production rather than increased synaptic breakdown. Reduction of neurogranin is associated with resistance to anti-epileptic treatment implying the role of this protein in the control of seizures. Neurogranin might serve as a biomarker for monitorization of seizure activity in focal epilepsies.