Opere edilen akciğer adenokarsinomlarında histopatolojik baskın paternin morbidite , mortalite ve sağkalıma etkisi
Effect of histopathological dominant pattern on morbidity, mortality and survival in operated lung adenocarcinomas
- Tez No: 850834
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL KARAPINAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Cerrahisi, Onkoloji, Patoloji, Thoracic Surgery, Oncology, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Lung adenocarcinoma, dominant pattern, mortality, stromal desmoplasia. Keywords: Lung adenocarcinoma, stromal desmoplasia
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Yedikule Göğüs Hastalıkları Ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç : Adenokarsinom en sık görülen akciğer kanseri alt tipidir . Opere edilen akciğer adenokarsinomlu hastalarda morbidite , mortalite ve sağkalımı etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla; akciğer adenokarsinomlarında baskın paternlerin nüks ve sağkalıma etkinliğini belirlemek, cinsiyet , yaş , tümör boyutu , lenfatik invazyon , stromal desmoplazi , lenf nodu tutulumu , evre gibi negatif prediktör faktörlerin aydınlatılması gerekmektedir . Bu çalışmanın amacı akciğer adenokarsinomu sebebi ile opere edilen hastaları baskın paternlerine göre sınıflandırmak ve sağkalım ve nüks üzerine etkilerini belirtmek , aynı zamanda da prognoza etki eden diğer faktörleri belirlemektir. Yöntem : 2014-2018 yıllarını kapsayan retrospektif kohort çalışmamızda opere edilen akciğer adenokarsinom tanılı 512 hasta değerlendirildi. Hastaların sağ kalımları elektronik tıbbi kayıtlardan kontrol edildi. Sağ kalan ve ölen hasta grupları için demografik , klinik ve patolojik parametreler analiz edildi. Hastalar 31.12.2023 tarihine kadar takip edilmiştir. Akciğer adenokarsinomlu hastalarda ölümün bağımsız prediktörlerini belirlemek için univaryant ve multivaryant cox regresyon analizi uygulandı. Bulgular : Datasına ulaşılabilen 499 hastanın verisi incelendi. Hastaların % 77.6' sı erkek hastaydı. Erkek hastaların mortalite yüzdesi % 47.5 , kadınların mortalite yüzdesi %30.4 dür. Erkek hastaların mortalite yüzdeleri kadınlara göre anlamlı olarak yüksektir (p:0,001) . Negatif prediktif faktör olarak belirlendi. Hastaların 5 yıllık mortalitesi %35.5 olarak bulunmuştur. 5 yıllık nüks ise %41.7 dir. Çalışmamızda sol taraftan opere edilen hastaların mortalitesinin yüksek olduğu görülmüştür (p:0,022). Tümör boyu ortalama 4.001 cm dir ve univaryant ve multivaryant analizde sağkalım ile ilişkilidir. Charlson komorbidite indeksi ortalama 2.933 dür ve negatif prediktör faktör olarak belirlenmiştir . Stromal desmoplazi , lenfatik invazyon ,N durumu , evre , t durumu , taraf , cinsiyet bağımsız mortalite prediktörleri olarak belirlendi. Sonuç: Bu çalışmada akciğer adenokarsinom baskın paternlerin sağkalımı etkilediği, fakat multivaryant analizde mikropapiller patern bulunması ve asiner baskın patern bulundurmak dışında anlamlılığını yitirdiği görülmüştür. Sağkalım öngörüsünde sadece TNM evrelendirme sistemini kullanmak yanlıştır. Lenfatik invazyon , stromal desmoplazi , cinsiyet , taraf , tümör lokalizasyonu , yaş , charlson komorbidite indeksininde değerlendirilmesi gerekmektedir. Onkolojik tedavilerin uygulanmasında bu kriterlerde göz önüne alınmalıdır. Anahtar Kelime : Akciğer adenokarsinomu , baskın patern , mortalite , stromal desmoplazi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction and Aim: Adenocarcinoma is the most common subtype of lung cancer. The aim of this study is to determine factors affecting morbidity, mortality, and survival in operable lung adenocarcinoma cases. It is essential to elucidate dominant patterns in lung adenocarcinomas and their impact on recurrence and survival, as well as to shed light on negative predictor factors such as gender, age, tumor size, lymphatic invasion, stromal desmoplasia, lymph node involvement, and stage. The objective is to classify patients operated on due to lung adenocarcinoma based on dominant patterns, determine their impact on survival and recurrence, and identify other factors influencing prognosis. Method: A retrospective cohort study covering the years 2014-2018 evaluated 512 patients diagnosed with operable lung adenocarcinoma. Patient survivals were verified through electronic medical records, and demographic, clinical, and pathological parameters were analyzed for surviving and deceased patient groups. Patients were followed until December 31, 2023. Univariant and multivariant Cox regression analysis was applied to identify independent predictors of death in lung adenocarcinoma patients. Results: Data from 499 accessible patients were examined, with 77.6% being male. The mortality percentage for male patients was 47.5%, while for females, it was 30.4%. Male patients had significantly higher mortality rates than females (p: 0.001) and were identified as negative predictive factors. The 5-year mortality rate was 35.5%, and the 5-year recurrence rate was 41.7%. Patients operated on the left side showed higher mortality (p: 0.022). The average tumor size was 4.001 cm and was associated with survival in both univariant and multivariant analyses. The Charlson comorbidity index averaged 2.933 and was identified as a negative predictor factor. Stromal desmoplasia, lymphatic invasion, N stage, stage, T stage, side, and gender were determined as independent mortality predictors. Conclusion: This study revealed that dominant patterns in lung adenocarcinoma influence survival, but their significance diminishes in multivariant analysis, except for the micropapillary and acinar dominant patterns. Relying solely on the TNM staging system for survival prognosis is inadequate. Factors such as lymphatic invasion, stromal desmoplasia, gender, side, tumor localization, age, and Charlson comorbidity index should be considered. These criteria should be taken into account in the implementation of oncological treatments.