Yoğun bakım ünitelerinde bakteriyel enfeksiyon sonrası gelişen ikincil kan dolaşım enfeksiyonlarının tahmininde lenfopenivarlığının kandidemiyi öngörmedeki etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of lymphopenia on predicting candidemia in the prediction of secondary bloodstream infections following bacterial infections in intensive care units
- Tez No: 850857
- Danışmanlar: DR. HANDE BERK CAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Kandidemi, L-indeks, persistan lenfopeni
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
AMAÇ: Çalışmamızda yoğun bakım ünitesi (YBÜ) takibinde, primer bakteriyel enfeksiyon sonrası sekonder bakteriyemi ve kandidemi gelişen hastalarda, persistan lenfopeni ve L-indeks değerlerinin kandidemiyi öngördürücü etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Retrospektif ve gözlemsel olarak tasarlanan çalışmamıza, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Erişkin YBÜ'lerinde 01 Ocak 2017-31 Aralık 2019 tarihleri arasında bakteriyel enfeksiyon nedeniyle takip edilirken mikrobiyolojik olarak kanıtlanmış ikincil kan dolaşım enfeksiyonu gelişen, kabul ve dışlama kriterlerine uyan tüm hastalar dahil edildi. Hastaların demografik, klinik ve laboratuvar verileri, persistan lenfopeni varlığı ve L-indeks değerleri kaydedildi. L-indeks, persistan lenfopenisi olan hastalardaki lenfosit sayılarının not edilmesi ve trapezoidal yöntemle eğri altında kalan alanın hesaplanması ile elde edildi. Toplanan veriler, sekonder bakteriyemi ve kandidemi gelişen hastalar arasında karşılaştırıldı. Lenfopeni varlığı ve L-indeks değerlerinin kandidemiyi öngördürücü etkisi araştırıldı. BULGULAR: İlgili döneme ait toplam 813 hastadan, dahil etme ve dışlama kriterlerine uyan 34 sekonder kandidemi atağına karşılık (hasta grubu), 61 sekonder bakteriyemi atağı (kontrol grubu) elde edilerek çalışmaya dahil edildi. Tüm hastaların %57,9'u (55/95), kandidemi gelişen hastaların %61,8'i (21/34) ve bakteriyemi gelişen hastaların ise %55,7'sinde (34/61) persistan lenfopeni geliştiği görüldü. Persistan lenfopeni varlığı açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (p:0,064). Persistan lenfopenik hastalarda hesaplanan L-indeks parametresi, kandidemi hastalarında anlamlı düzeyde daha yüksek idi (p:0,016). L-indeksin kandidemiyi ayırt etme gücü ROC analiziyle değerlendirildi. Buna göre 5210 ve üzerindeki değerlerin %71 duyarlılık ve %67 özgüllük ile sekonder kandidemiyi belirleme gücüne sahip olduğu görüldü (p:0,005). Çalışmamızda persistan lenfopenik hastaların mortalitesinin lenfopenik olmayanlara iii göre daha yüksek olduğu görüldü (p:0,008). Ek olarak ikincil kan dolaşımı enfeksiyonu esnasında bakılan bazal lenfosit (LYM) ve trombosit (PLT) sayılarının, sekonder kandidemi gelişen hastalarda sekonder bakteriyemi gelişen hastalara göre daha düşük olduğu görüldü (sırasıyla p:0,011 ve p:0,035). SONUÇ: YBÜ'de takip edilen hastalarda, L-indeks parametresi ve enfeksiyon atağı başlangıcında bakılan LYM ile PLT sayılarının; sekonder kandidemiyi öngörmede faydalı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
AIM: In our study, we aimed to investigate the predictive effect of persistent lymphopenia and L-index values in patients with secondary bacteremia and candidemia following primary bacterial infection under intensive care unit (ICU) monitoring. MATERIALS AND METHODS: Our retrospective and observational study included all patients meeting the inclusion and exclusion criteria, who were followed in the Adult ICUs of Antalya Training and Research Hospital between January 1, 2017, and December 31, 2019, due to bacterial infection and developed microbiologically proven secondary bloodstream infection. Demographic, clinical, and laboratory data of patients, as well as the presence of persistent lymphopenia and L-index values, were recorded. The L-index was obtained by noting lymphocyte counts in patients with persistent lymphopenia and calculating the area under the curve using the trapezoidal method. The collected data were compared between patients developing secondary bacteremia and candidemia. The study aimed to investigate the predictive effect of the presence of lymphopenia and L-index values on candidemia. RESULTS: Out of a total of 813 patients from the relevant period, 34 cases of secondary candidemia attacks (patient group) meeting the inclusion and exclusion criteria were included in the study, along with 61 cases of secondary bacteremia attacks (control group). It was observed that 57.9% (55/95) of all patients, 61.8% (21/34) of patients with candidemia, and 55.7% (34/61) of patients with bacteremia developed persistent lymphopenia. No significant difference was found between the groups in terms of the presence of persistent lymphopenia (p: 0.064). The calculated L-index parameter in persistently lymphopenic patients was significantly higher in those with candidemia (p: 0.016). The ability of the L-index to distinguish candidemia was evaluated by ROC analysis. Accordingly, values of 5210 and above were found to have the power to determine secondary candidemia with 71% sensitivity and 67% specificity v (p: 0.005). In our study, it was observed that the mortality of persistently lymphopenic patients was higher than non-lymphopenic patients (p: 0.008). Additionally, baseline lymphocyte (LYM) and platelet (PLT) counts during secondary bloodstream infection were found to be lower in patients with secondary candidemia compared to those with secondary bacteremia (p: 0.011 and p: 0.035, respectively). CONCLUSION: It is considered that the L-index parameter and the counts of lymphocytes (LYM) and platelets (PLT) at the onset of infection in patients monitored in the ICU may be useful in predicting secondary candidemia. KEY WORDS: Candidemia, L-index, persistent lymphopenia