Çocuk yoğun bakım ünite'sinde mekanik ventilasyon altında izlenen hastaların endotrakeal aspirasyon kültür sonuçları ve klinik korelasyonun değerlendirilmesi
Evaluation of endotracheal aspiration culture results and clinical correlation in patients under mechanical ventilation in the pediatric intensive care unit
  1. Tez No: 991111
  2. Yazar: HARUN KASAPOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAKBULE NİLÜFER ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ventilasyon ilişkili pnömoni, VİP, çocuk yoğun bakım ünitesi, endotrakeal aspirasyon, ETA, PICU, PPI, Ventilator-associated pneumonia, VAP, pediatric intensive care unit, endotracheal aspiration, ETA, PICU, PPI
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Nosokomiyal pnömoni veya hastanede gelişen pnömoni (HGP), hastaneye yatıştan 48 saat veya daha fazla süre sonra gelişen ve hastanın yatışında inkübasyon döneminde olmadığı bilinen pnömoni olarak tanımlanır. Ventilasyon ilişkili pnömoni (VİP), yoğun bakım ünitelerinde (YBÜ) meydana gelen HGP'nin önemli bir alt grubunu temsil eder. VİP'e sebep olan etiyolojik ajanlar geniş bir bakteriyel spektruma sahiptir. VİP genellikle çoklu ilaç direnci olan mikroorganizmalar tarafından gelişmektedir. Bununla beraber her üreme enfeksiyon anlamına gelmemekte, kolonizasyon veya kontaminasyona bağlı üremeler de olabildiğinden, VİP olarak tanımlama önem arzetmektedir. Çalışmamızda Marmara Üniversitesi Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi'nde mekanik ventilasyon desteği altında takip edilen hastaların endotrakeal aspirasyon (ETA) kültür sonuçlarının VİP tanısı açısından değerlendirilmesi hedeflendi. Ek olarak bu hastaların demografik özellikler, destek tedavi yöntemleri, çocuk yoğun bakım ünitesi ve hastanede kalış süresi belirlenerek, ETA kültür sonuçları ve klinik korelasyonun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız retrospektif tanımlayıcı bir çalışma olarak planlandı. Çalışmaya Ocak 2017–Aralık 2021 tarihleri arasında, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ÇYBÜ'nde mekanik ventilasyon altında takip edilen 1 ay-18 yaş arası 48 saatten uzun süre MV altında takip edilirken endotrakeal aspirasyon kültürü yollanan hastalar dahil edildi. Mikrobiyoloji Laboratuvarı'nda kantitatif olarak ekimi yapılan örneklerin CDC tarafından VİP tanısı için belirlenen ETA kültürü için ≥ 105 kob/ml anlamlı üreme olarak değerlendirildi. Hastaların ETA kültür sonuçlarının yanında demografik, klinik, laboratuvar ve radyolojik verileri elektronik veri tabanı üzerinden incelendi. Bulgular: Çalışmamızda ÇYBÜ'de 5 yıllık periyotta 48 saatten uzun süre MV altında takip edilen ve ETA kültürü gönderilen 189 hasta değerlendirildi. Bu hastaların %48'i (n=90) kız, %52'si (n=99) erkek idi. ETA kültür gönderilen hastaların yalnızca 18'ine VİP tanısı konulmuştu. VİP hızı 1000 ventilasyon günü için 4,1 gün olarak bulundu. VİP riski açısından tek değişkenli analizde altta yatan metabolik hastalık (p=0,013), trakeostomi ve reentübasyon (p=0,001 ve 0,008), proton pompa inhibitörü (PPI) ve önceden antibiyotik kullanımı (p=0,017 ve 0,041) anlamlı olarak bulundu. MV'de kalış süresi, hastane ve PICU yatış süreleri de artmış VİP riski ile ilişkili idi (p=0,001, p=0,001 ve p=0,001). Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde ise PPI kullanımı ile hastanın altta yatan metabolik hastalığa sahip olması, VİP için bağımsız risk faktörü olarak bulundu (p=0,007 ve p=0,007). VİP etkeni olarak izole edilen mikroorganizmalar; VİP tanılı 18 hastanın %50'sinde (n=9) Pseudomonas aeroginosa , %17'sinde (n=3) Acinetobacter baumanii, %11'inde (n=2) Stenotrophomonas maltophilia, Klebsiella pneumonia ve Staphylococcus aureus olarak saptandı. Sonuçlar: Çalışmamızda PPI kullanımı ile altta yatan metabolik hastalık VİP açısından bağımsız risk faktörü olarak saptanmıştır. Tek değişkenli analizde MV süresi, hastane ve PICU yatış süresi, önceden antibiyotik kullanımı, trakeostomi ve reentübasyon VİP ile korelasyon gösterirken çok değişkenli analizde anlamlı ilişki izlenmemektedir. Geriye dönük bir çalışma olması ve hasta sayısı kısıtlılık yaratmaktadır. PPI kullanımı ile ilgili prospektif karşılaştırmalı çalışmalar planlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Nosocomial pneumonia or hospital-acquired pneumonia (HAP) is defined as pneumonia that develops 48 hours or more after hospital admission, and it is known that the patient was not in the incubation period during admission. Ventilator-associated pneumonia (VAP) represents a significant subgroup of HAP that occurs in intensive care units (ICUs). The etiological agents causing VAP have a wide bacterial spectrum, often involving multidrug-resistant microorganisms. However, not every positive culture result indicates an infectious process; colonization or contamination-related growth can also occur, highlighting the importance of accurate VAP diagnosis. The aim of our study was to evaluate the endotracheal aspirate (ETA) culture results of patients followed under mechanical ventilation support in the Pediatric Intensive Care Unit (PICU) of Marmara University Hospital in terms of VAP diagnosis. Additionally, we aimed to assess the demographic characteristics, supportive treatment methods, duration of PICU and hospital stay of these patients, and to evaluate the correlation between ETA culture results and clinical findings. Materials and Methods: Our study was designed as a retrospective descriptive study. It included patients aged 1 month to 18 years who were mechanically ventilated for more than 48 hours and had undergone endotracheal aspirate culture in the PICU of Marmara University Pendik Training and Research Hospital between January 2017 and December 2021. Samples that were quantitatively cultured in the Microbiology Laboratory were considered to have significant growth for VAP diagnosis according to the CDC-established threshold of ≥105 CFU/mL. In addition to the ETA culture results, the demographic, clinical, laboratory, and radiological data of the patients were reviewed through the electronic database. Findings: A total of 189 patients who were mechanically ventilated for more than 48 hours and had undergone ETA culture were evaluated in our study conducted over a 5-year period in the PICU. Among these patients, 48% (n=90) were female, and 52% (n=99) were male. Only 18 patients had a diagnosis of VAP among those who had undergone ETA culture. The VAP rate was found to be 4.1 days per 1000 ventilator days. In terms of VAP risk, univariate analysis revealed that underlying metabolic disease (p=0.013), tracheostomy and reintubation (p=0.001 and 0.008), proton pump inhibitor (PPI) and prior antibiotic use (p=0.017 and 0.041) were significantly associated. Prolonged MV duration, hospital stay, and PICU stay were also associated with increased VAP risk (p=0.001, p=0.001, and p=0.001, respectively). In multivariate logistic regression analysis, PPI use and the presence of underlying metabolic disease were identified as independent risk factors for VAP (p=0.007 and p=0.007). The microorganisms isolated as the causative agents of VAP were Pseudomonas aeruginosa in 50% (n=9) of the diagnosed VAP cases, Acinetobacter baumannii in 17% (n=3), Stenotrophomonas maltophilia in 11% (n=2), and Klebsiella pneumoniae and Staphylococcus aureus in each 11% (n=2). Conclusion: In our study, PPI use and underlying metabolic disease were identified as independent risk factors for VAP. While univariate analysis showed correlations between MV duration, hospital stay, PICU stay, prior antibiotic use, tracheostomy, reintubation, and VAP, no significant relationship was observed in multivariate analysis. The retrospective nature of the study and limited sample size pose limitations. Prospective comparative studies regarding PPI use should be planned.