Data governance: Example of participation banking sector
Veri yönetişimi: Katılım bankacılığı sektörü örneği
  1. Tez No: 851014
  2. Yazar: SERVER ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜCEL BATU SALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Banking, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Veri Yönetişimi, Veri Yönetimi, Katılım Bankası, Data Governance, Data Management, Participation Bank
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma, bankacılık sektöründe veri yönetişimi ve yönetiminin kritik önemine odaklanarak, veri güvenliği ve uyumluluk, veri yönetim stratejileri ve süreçler, eğitim, erişilebilirlik ve karar destek sistemleri gibi temel alanları kapsamlı bir şekilde değerlendirmiştir. Bu araştırma, bankanın veri yönetimi uygulamalarını ve çalışanların bu süreçlere yönelik algılarını anlamak için özel olarak geliştirilmiş bir“Veri Yönetimi Ölçeği”anketi kullanmaktadır. Araştırmanın bir parçası olarak, demografik değişkenlerin- yaş, cinsiyet, eğitim durumu, gelir düzeyi ve medeni durum-veri yönetimi algıları ve pratikleri üzerindeki etkileri de incelenmiştir. Tezin bulguları, Kuveyt Türk Katılım Bankası'nın veri yönetimi alanında sağlam bir temele sahip olduğunu, ancak sürekli değişen teknolojik ve düzenleyici çevre karşısında bu alanlarda devamlı gelişim ve güncellemelerin gerekli olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, çalışanların veri yönetimi konusundaki eğitim ve becerilerinin geliştirilmesi, veriye dayalı karar alma süreçlerinin daha etkin hale getirilmesi ve demografik çeşitliliğe duyarlı yaklaşımların benimsenmesi gerektiği vurgulanmıştır. Bu çalışma, katılım bankacılığında veri yönetimi ve yönetişim uygulamalarının daha iyi anlaşılmasına ve geliştirilmesine yönelik önemli katkılar sunmakta ve bankanın veri yönetimi stratejilerinin ve politikalarının etkin bir şekilde şekillendirilmesi için değerli önerilerde bulunmaktadır. Bu çalışma, aynı zamanda, katılım bankacılık sektöründe veri yönetimi uygulamalarının optimizasyonu ve genel performansın artırılması için önemli içgörüler sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study focused on the critical importance of data governance and management in the banking sector and comprehensively evaluated key areas such as data security and compliance, data management strategies and processes, training, accessibility and decision support systems. This research uses a specifically developed“Data Management Scale”survey to understand the bank's data governance and management practices and employees' perceptions of these processes. As part of the research, the effects of demographic variables – age, gender, educational attainment, income level and marital status – on data governance and management perceptions and practices were also examined. The findings of the thesis reveal that Kuveyt Türk Participation Bank has a solid foundation in the field of data governance and management, but continuous development and updates are required in these areas in the face of the ever-changing technological and regulatory environment. Additionally, it was emphasized that employees' training and skills in data governance and management should be improved, data-based decision-making processes should be made more effective, and approaches sensitive to demographic diversity should be adopted. This study makes significant contributions to a better understanding and development of data governance and management practices in participation banking and provides valuable suggestions for effectively shaping the bank's data governance and management strategies and policies. This study also provides important insights for optimizing data governance and management practices and improving overall performance in the banking sector.