Üniversite yönetişiminin katılımcı karar alma açısından değerlendirilmesi
Evaluation of university governance in terms of participatory decision-making
- Tez No: 989219
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKER KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akademik katılım, Etkileşimli karar verme, Eğitim yönetimi, Paydaş katılımı, Stratejik karar, Yönetim kararları, Academical participation, Interactive decision making, Educational administration, Stakeholder engagement, Strategic decision, Management decisions
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı; Ankara ilinde bulunan bir üniversite örneği üzerinden üniversitelerde yönetişim süreçlerinin katılımcı karar alma açısından nasıl işlediğini; akademik ve idari aktörlerin karar alma süreçlerine katılım deneyimlerine ilişkin görüşlerini değerlendirmektir. Çalışma, nitel araştırma yaklaşımıyla tasarlanmış ve durum çalışması deseni kullanılarak yürütülmüştür. Çalışma grubunu, çalışmanın yapıldığı üniversitede görev yapan toplam 20 katılımcı oluşturmuş; bu kapsamda 5 akademik yönetici, 5 akademik personel, 5 idari yönetici ve 5 idari personelden veri toplanmıştır. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme ve gözlem yoluyla elde edilmiş; içerik analizi ile çözümlenmiştir. Analiz sonucunda bulgular; katılımın değerlendirilmesi, rol ve etki algısı, kararların etkililiği, akademik–idari denge, kurulların işleyişi temaları altında yapılandırılmıştır. Araştırma bulguları, karar alma süreçlerine katılım düzeyinin aktörlerin kurumsal konumlarına ve üstlendikleri görevlere göre farklılaşabildiğini; rutin ve operasyonel kararlarda katılımın daha görünür stratejik nitelikteki kararlarda ise katılımın daha sınırlı olabildiğini göstermektedir. Kurulların işleyişine ilişkin değerlendirmeler; düzenli toplantıların kurumsal işleyişi desteklediğini ancak gündem belirleme, kararların biçimlenmesi ve uygulanmasına ilişkin deneyimlerinin aktör gruplarına göre farklılaşabildiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca akademik ve idari aktörler arasında denge ve tamamlayıcılık bulunduğu bunun ise güçlü iş birliği ve uyumla desteklenebildiği; buna karşın kaynak/bütçe kısıtları ile bakış açısı farklılıklarının zaman zaman iş birliği süreçlerini zorlaştırabildiği görülmektedir. Araştırma sonuçlarına dayalı olarak; stratejik karar alma süreçlerinde farklı aktör gruplarının katılımını teşvik edecek daha kapsayıcı mekanizmaların geliştirilmesi önerilmektedir. Buna ek olarak; akademik ve idari personel arasındaki bakış açısı farklılıklarını en aza indirecek ve kaynak kullanımında ortak aklı işletecek kurumsal bir iletişim kültürünün benimsenmesi önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to evaluate how governance processes in universities function in terms of participatory decision-making, using the example of a university in Ankara, and to assess the views of academic and administrative actors regarding their experiences of participating in decision-making processes. The study was designed using a qualitative research approach and conducted using a case study design. The study group consisted of a total of 20 participants working at the university where the study was conducted; data was collected from 5 academic administrators, 5 academic staff, 5 administrative administrators, and 5 administrative staff. Data was obtained through semi-structured interviews and observation and analysed using content analysis. The findings of the analysis were structured under the themes of participation assessment, role and impact perception, effectiveness of decisions, academic-administrative balance, and committee functioning. The research findings show that the level of participation in decision-making processes can vary according to the institutional positions of the actors and the tasks they undertake; participation is more visible in routine and operational decisions, while it can be more limited in strategic decisions. Assessments of the functioning of committees reveal that regular meetings support institutional functioning, but experiences regarding agenda setting, decision formulation, and implementation may differ across actor groups. Furthermore, it is observed that there is balance and complementarity between academic and administrative actors, which can be supported by strong cooperation and harmony; however, resource/budget constraints and differences in perspective can sometimes complicate cooperation processes. Based on the research findings, it is recommended that more inclusive mechanisms be developed to encourage the participation of different stakeholder groups in strategic decision-making processes. Furthermore, it is important to adopt an institutional communication culture that minimises differences in perspective between academic and administrative staff and utilises collective wisdom in resource use.