Sürdürülebilir koruma yaklaşımlarında hafıza mekanlarının rolü: Ziraat mektepleri
The role of memory spaces ın sustainable conservation approaches: Agricultural schools
  1. Tez No: 851111
  2. Yazar: ŞEHRİBAN ÇIRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜMEYRA BİROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: toplumsal hafıza, hafıza mekânları, sürdürülebilir koruma, tarım politikaları, ziraat mektepleri, social memory, memory places, sustainable conservation, agricultural policies, agricultural schools
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Restorasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu çalışma sürdürülebilir koruma yaklaşımları ile hafıza mekânlarının ilişkisi üzerine kurulmuştur. Disiplinlerarası bir kavram olan hafıza, mekânsal bir temsil olarak değerlendirilmiştir. Hafıza-deneyim-mekân üçlüsünün aynı çözünürlükte değerlendirilerek hafıza mekânlarının temel bileşeni olan anı ve bellek değerlerinin sürdürülebilirliğinin irdelenmesi amacıyla, Geç Osmanlı Dönemi tarım politikalarının kentsel mekanda yansımaları olan ziraat mektepleri seçilmiştir. Bursa Hüdavendigar Ziraat Mektebi, Ankara Çoban Mektebi ve Kepsut Ziraat Mektebi yerleşkelerinin; kentsel ve toplumsal anlamının kurulumu ve hafıza mekanı niteliğine ilişkin tespitler, dönüşümü etkileyen tarihsel eşikler üzerinden aktarılmaktadır. Bu kapsamda ulaşılan veriler mimari, çevresel etki, aidiyet değerleri ve toplumsal sahiplenme durumu üzerinden irdelenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is based on the relationship between sustainable conservation approaches and memory places. Memory, an interdisciplinary concept, has been evaluated as a spatial representation. In order to examine the sustainability of memory and memory values, which are the basic components of memory spaces, by evaluating the memory-experience-space trio at the same resolution, agricultural schools that are reflections of the agricultural policies of the Late Ottoman Period in urban space were selected. Bursa Hüdavendigar Agricultural School, Ankara Çoban School and Kepsut Agricultural School campuses; Determinations regarding the establishment of urban and social meaning and the nature of the memory space are conveyed through historical thresholds that affect the transformation. In this context, the data obtained are examined in terms of architecture, environmental impact, values of belonging and social ownership.