Ebû Leheb'in hayatı ve tarihî şahsiyeti
Life and historical personality of Ebû Lahab
  1. Tez No: 851126
  2. Yazar: İSMAİL YILANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ebû Leheb, Cahiliye, Siyer, Ümmü Cemîl, Haşimoğulları, Tebbet Suresi, Mekke, Bedir Savaşı, Abu Lahab, ignorance, Sira, Umm Jamil, Sons of Hashim, Surah Tebbet, Mecca, Battle of Badr
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Ebû Leheb Hz. Muhammed'in peygamberliğini kabul etmeyen Cahiliye Dönemi Araplarının önde gelen simalarında biridir. Mekke'nin zenginleri arasında ismi geçen Ebû Leheb ağabeyi Ebû Tâlib'ten sonra Haşimoğullarının başına geçmiştir. Hz. Muhammed'in amcası olan Ebû Leheb, Hz. Peygamber'in getirmiş olduğu mesajlara şiddetle karşı çıkmış, ölümüne kadar İslâm'a karşı mücadele etmiştir. Ebû Leheb Haşimoğullarına uygulanan boykotta bile kabilesinin karşısında durmuştur. Onun bu mücadelesinde yakın çevresinin ve eşinin payı büyüktür. Kur'an-ı Kerim'de ismi geçen tek Mekkeli müşriktir. Bu durum onun muhalifliğinin boyutunu göstermesi açısından önemlidir. Kendisi hakkında fazla çalışma bulunmayan Ebû Leheb'in hayatı ve şahsiyeti çalışmamızın konusunu teşkil etmektedir. Bu çerçevede Ebû Leheb'in kabilesi olan Haşimoğulları ve ailesi araştırılmıştır. Ebû Leheb'in kabilesinin aksine Hz. Peygamber'e karşı çıkmasının sebepleri aktarılmıştır. Hastalandığından dolayı Bedir Savaşı'na katılamayan Ebû Leheb kendi yerine başka birini göndermiştir. Bedir'den birkaç gün sonra da yakalandığı hastalıktan dolayı ölmüştür.
Özet (Çeviri)
Abu Lahab is one of the leading figures of the Arabs of the Age of Ignorance who did not accept the prophethood of Muhammad. Abu Lahab, whose name was mentioned among the richest people of Mecca, became the head of the Hashim Sons after his older brother Abu Talib. Abu Lahab, the uncle of Muhammad, strongly opposed the messages brought by the Prophet and fought against Islam until his death. Abu Lahab stood against his tribe even during the boycott imposed on the Sons of Hashim. His close circle and wife have a great share in his struggle. He is the only Meccan polytheist whose name is mentioned in the Holy Quran. This situation is important as it shows the extent of his opposition. The life and personality of Abu Lahab, about whom there are not many studies, constitute the subject of our study. In this context, Abu Lahab's tribe, the Hashim Sons, and his family are examined. The reasons for his opposition to the Prophet are stated. Abu Lahab, who could not participate in the Battle of Badr due to his illness, sent someone else in his place. He died due to his illness a few days after Badr.